avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Durata penalizare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Durata penalizare pensie

Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca de 36 ani, 4 luni si 9 zile, cu o pensie de 530 lei, fiind penalizata cu 45%. Aceasta penalizare este foarte mare dupa anii cotizati. Penalizarea va dura pana la realizarea stagiului complet de 38 ani si 4 luni sau pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta. Cat va fi pensia la limita de varsta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:55, 3 Iunie 2013
Penalizarea va dura pana la trecerea la pensie pentru limita de varsta.
Penalizarea se va elimina la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege (dupa 5 ani de la iesirea la pensie anticipata partiala), dupa luna si anul nasterii dvs. Pensia va fi calculata cu punctajul nediminuat (vedeti decizia) inmultit cu valoarea punctului de pensie.

Legea nr.263/2010:

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
........
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
.......

ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Penalizarea va ramane pana la implinirea varstei standard de pensionare.
Pensia va fi de 963 de lei.
Daca aveti si stagiu asimilat,cresterea va fi mai mare
penalitatea este pana cand aveti dreptul sa iesiti la pensie intraga, adica pentru vechime integrala si varsta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si salarii compensatorii Mihai90 Mihai90 Buna ziua, Se fac disponibiliazari la mama la munca iar cei care au varsta pentru pensionare anticipata ii scoate la pensie si le dau salarii ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala brezel brezel persoana de sex feminin nascuta la data de 02 noiembrie1960 ,avand o vechime de 33.6 ani va rog sa-mi spuneti la ce data ma pot pensiona anticipat partial ... (vezi toată discuția)