avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata si salarii compensatorii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata si salarii compensatorii

Buna ziua,
Se fac disponibiliazari la mama la munca iar cei care au varsta pentru pensionare anticipata ii scoate la pensie si le dau salarii compensatorii.
Intrebarea mea este: daca ia salariile compensatorii si iese la pensie anticipat, pensia va ramane mereu la fel? creste dupa ce face varsta pentru pensie intreaga?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:11, 5 Mai 2012
Pensia anticipata partiala este cu penalizare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Pentru o anticipare de 5 ani penalizarea este de 45%. Procentul de penalizare nu se modifica pe toata perioada de anticipare.
La indeplinirea varstei standard de pensionare, pensia anticipata partiala va fi transformata automat in pensie limita de varsta, anulandu-se penalizarea.

In ce luna si ce an e nascuta mama? Cati ani de munca are?
Iulie 1956, nu stiu exact cati ani de munca dar stiu ca se incadreaza.
Singura intrebare este daca ia acei bani, salariile compensatorii si iese la anticipat cand face varsta standard se anuleaza penalizarea? Mama crede ca daca accepta acum salariile compensatorii nu se mai anuleaza penalizarea dupa indeplinirea varstei standard.
Un link aici ca sa o lamureasca ar fi de ajutor :)
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2012
Mihai90, utilizator
Legea nr. 263/2010:

SECŢIUNEA a 3-a
Pensia anticipatã parţialã

ART. 65
(1) Pensia anticipatã parţialã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depãşit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani.
(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordãrii pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g).
(4) Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limitã de vârstã care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lunã de anticipare, pânã la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
ART. 66
La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevãzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulatã cu nicio altã reducere reglementatã de prezenta lege sau de alte acte normative.
ART. 67
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia anticipatã parţialã se transformã în pensie pentru limitã de vârstã şi se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii prevãzute la art. 65 alin. (4) şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plãţii pensiei anticipate parţiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limitã de vârstã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), se face din oficiu.
1. Salariile compensatorii nu au nici o legatura cu pensia, sa le ia pana nu se razgandeste angajatorul.

2. Cine i-a spus asa ceva a avut interesul ca mama dvs. sa nu ia salariile compensatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare anticipata partiala lasere99 lasere99 Va rog sa-mi raspundeti daca la o cerere de pensionare anticipata partiala cu urmatoarele date: Data nastere: 12.06.1950; barbat; stagiu total de cotizare: ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)