avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Website - inregistrare in registrul de evidenta a ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Website - inregistrare in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal

Buna ziua,

Intrebarea mea, asa cum reiese probabil si din subiect, este legata de Registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal. Este necesara inregistrarea in acest registru in situatiile urmatoare?
1. Website-ul are formular de contact si se solicita numele si adresa de email a utilizatorului. Datele nu sunt stocate nicaieri.
2. Website-ul este un magazin virtual - se solicita date personale necesare facturarii/livrarii bunurilor. Datele sunt stocate pe server.
3. Situatia de la punctul 2, dar fara a stoca datele pe server.
4. Website-ul contine un formular de inscriere la cursuri/seminarii. Formularul este un formular Google, stocat pe serverele Google, in contul celui care a creat formularul (deci datele sunt accesibile posesorului contului Google si, probabil, lui Google insusi :D)

Situatiile de mai sus sunt situatii separate si teoretice deocamdata.

Astept cu interes raspunsurile dvs.

Multumesc anticipat.

Cu stima!
Cel mai recent răspuns: aliennt , utilizator 11:07, 13 Iunie 2013
Buna ziua,

(Inteleg ca societatea comerciala care detine website-ul este inregistrata in Romania, corect?)

Parerea mea este ca trebuie sa va inregistrati ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP (adica trebuie completata corect si trimisa notificarea pentru a figura in Registrul electronic de evidenta a prelucrarilor). Pentru oricare dintre situatiile enumerate.

"Prelucrare" a datelor cu caracter personal poate fi colectare, stocare, utilizare, modificare si/sau dezvaluire catre terte persoane, etc. Asadar, daca veti colecta datele utilizatorilor website-ului, chiar daca nu le veti si stoca (pe orice tip de suport), trebuie sa va inregistrati.

In plus, e recomandabil sa aveti pe website si o politica privind prelucrarea datelor cu caracter personal (Privacy Policy) redactata cu respectarea legislatiei aplicabile.
Sunt de acord cu dna av. claudiajelea insa, cei de la ANSPDCP au refuzat n formulare pe motiv ca inregistrarea nu este necesara pentru prlucrarea datelor gestio/echonomica adica pentru datele pentru gestiune nu este necesar inregistrarea dar pentru a fii cat mai legal cu putinta faceti cererea sa va dea ei raspunsul ca nu este necesara inregistrarea, cu care veti putea dovedii ca dumneavoastra ati vrut sa o inregistrati la un eventual control. Plus nu uitati ca trebuie sa aveti trecut obligatoriu pe website: societatea, sediul social (cel la care aveti dec. TVA) capitalul social (subscris si varsat). Precum si informatia ca societatea nu se afla in stare de insolventa sau dizolvare. (SI ce e cel mai important: siteul de la protectia consumatorului)

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
Burghardt Norbert,
Imi cer scuze ca ma bag peste topicul colegului, dar, sa luam cazul ipotetic in care nu exista un site web. Vanzarea se face pe okazii, Facebook, bloguri, mercandor etc.
Aici cum se procedeaza?
PS. Sa zicem ca ar exista un SRL inregistrat pentru comert electronic - deci totul ar fi legal cu factura si chitanta, ma intereseaza doar aspectul datelor personale
Multumesc
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsuri. Voi depune acea cerere si voi astepta raspunsul celor abilitati.

Ce se intampla insa in cazul unei societati inregistrata in afara tarii? Website-urile sunt gazduite in Romania. Are acest aspect relevanta? Sau se aplica legislatia corespunzatoare tarii proprietarului website-ului?

Multumesc inca o data!

Cu stima!
In principiu, legea romana se aplica prelucrarilor de date de catre o societate straina care are serverele gazduite pe teritoriul Romaniei.

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor de date kisslilla kisslilla Buna ziua, Situatia concreta este urmatoarea: - proprietarul domeniului .com este persoana fizica din Romania, siteul este gazduit pe un server din USA - ... (vezi toată discuția)
Lege aplicabila gazduire website AlexATT AlexATT Buna seara, As dori ca sa stiu pentru urmatoarele 3 cazuri, legea din care tara se aplica pentru continutul gazduit pe un website. 1. Website-ul este ... (vezi toată discuția)
Website - date cu caracter personal aliennt aliennt Buna ziua, Am gasit pe forum diverse topic-uri cu informatii similare, insa nu am reusit sa gasesc raspuns la ce am nevoie. Sunt programator web. ... (vezi toată discuția)