avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis, amenda, sustinere examen pentru ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis, amenda, sustinere examen pentru circulatie cu numere rosii expirate

sunt foarte indignata de ceea ce se intampla in justitia din Romania......... va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca este normal sa se intample asa sau cineva incearca sa ne bage bete in roate. Sotului meu i`a fost retinut permisul in urma cu 8 luni deoarece a fost prins circuland avand numere rosii expirate, in comuna noastra nicidecum pe autostrada sau in centrul judetului, asta s`a intamplat la cativa metrii de casa, ...in sfarsit pana aici este bine am fost de acord sa i se retina permisul, a fost greseala lui si`a asumat`o, a circulat 8 luni cu dovada, a stat la cozi infernale atatea luni, in fiecare luna a lipsit de la servici pentru a face totul legal, a circulat mai mult decat regulamentrar,iar acum dupa 8 luni i se solutioneaza cazul si i se spune ca trebuie sa plateasca o amenda da 1100 ron si i se va da permisul, fiind vineri destul de tarziu nu a putut plati amenda a platit`o luni, i se spune alta parabola: are permisul suspendat 3 luni si ghici ce....daca da a doua zi o testare si promoveaza permisul nu va mai fi retinut 3 luni ci doar 1 iar daca nu promoveaza i se va mai adauga o luna la retinerea permisului. Azi a dat testarea si a luat 14 din 15 intrebari, si brusc se schimba directia vantului si cu toata promovarea lui permisul tot este retinut 3 luni PE MOTIV CA EL NU BENEFICIAZA DE ACEASTA NU STIU CUM AU NUMIT`O EI!!!!!!!!!!!!! ce sa facem cui sa ne adresam pentru aceaste minciuni???? AJUTATI`NE VA RUGAM
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:56, 11 Iunie 2013
Faceti o sesizare scrisa la seful Inspectorului judetean de politie. Anexati documentele pe care le detineti si va sustin punctul de vedere.
cererea de reducere a perioadei suspendarii se face la comandantul politiei din cate tin eu minte. trebuie sa atasati dovada platii amenzii. nu beneficiati de o reducere a perioadei suspendarii doar pt ca ati platit amenda.

daca credeti ca pt circulatie cu numere expirate primeati in alta tara ceva mai bine de 3 luni suspendare va inselati
nu ne asteptam la ceva mai bun dar i s`a spus ca daca promoveaza testarea i se reduce pedeapsa cu o luna.....
perioada de suspendare de 90 de zile este justificata de art. 103 alin. (1) lit. c) din oug 195

oug195
Art.103. - (1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
(1^1) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit.c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.

obligativitatea sustinerii testului de verificare este prevazuta la art. 106 alin. (1) lit. b).

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

pentru a reduce perioada de suspendare la 30 de zile se aplica prevederile art. 104 din oug195 si art. 106 alin. (1) lit. c).

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

conditiile prevazute in regulament (hg1391) pentru reducerea la 30 de zile sunt cele de la art. 221 alin. (1) iar cele in care nu beneficiaza de reducere art. 221 alin (2).

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.

faceti un memoriu catre comandantul politiei si solicitati temeiul legal in baza caruia nu i se reduce perioada de suspendare precum si aprobarea restituirii permisului de conducere. mentionati si faptul ca a promovat testul pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
toate argumentele le regasiti in articolele mentionate mai sus.

Ultima modificare: Marți, 11 Iunie 2013
cyan, moderator
nu este obligatoriu sa reduca suspendarea. Va trebui sa faceti o cerere catre seful politiei rutiere.

Alte discuții în legătură

Doua abateri de conducere sub influenta alcolului BalintJoachim BalintJoachim In urma cu doi ani in 2010 a-m fost prins la volan conducand sub influenta alcolului si cu numere expirate.Am primit 6 luni suspendat permisul si amenda ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am si eu o mica intrebare.am mers cu masina cu numerele ... AndreiXoz AndreiXoz Buna ziua,am si eu o mica intrebare.Am mers cu masina cu numerele provizorii expirate de 3 zile,mi s a facut dosar penal,dar s a clasat.Acum la politie mi a ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis dupa dosar penal ionicafrancesca ionicafrancesca buna ziua! am condus in ianuarie 2014 cu numerele rosii expirate si mi s a intocmit dosar penal care s a solutionat acum (clasat fara nicio amenda), in ... (vezi toată discuția)