avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat medical la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat medical la angajare

Conform codului muncii, la angajare, persoana care solicita acest lucru trebuie sa prezinte un certificat medical din care sa rezulte ca este apta pentru postul respectiv. Fiindca in lege nu este specificat ce se intelege prin acest certificat medical, fisa eliberata de medicul de medicina muncii poate fi acest certificat? pentru ce mai este necesara adeverinta de la medicul de familie, atata timp cat avem aceasta fisa de aptitudini?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:21, 17 Iunie 2013
La angajare vi se solicita o adeverinta de la medicul de familie in care sa scrie ca sunteti apt pentru munca apoi dupa angajare angajatul va merge la medicul de medicina a muncii cu care angajatorul are contract pentru a-i completa acea fisa de aptitudini ( nu va costa pe d-voastra ca angajat nimic, angajatorul plateste)
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
IGHI, utilizator
Trebuie coroborate discpozitiile codului muncii cu cele ale HG 355/2007, prin care se prevede ca examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
Nu este necesara adeverinta de la medicul de familie, ci avizul medicului de medicina muncii.
1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.

2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.

3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".

4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.

5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.

6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.

buna ziua

Multumesc pentru raspunsuri, cunosc HG 355/2007, dar totusi inspectorii ITM la control cer adeverinta de la medicul de familie, dau amenda chiar daca stiu ca in instanta aceasta este anulata. Asta numai asa sa dam de lucru justitiei?
Nici un insp ITM nu cere adev de la medicul de familie. Aceasta adev este solicitata de medicul de medicina muncii, pentru a atesta faptul ca nu figurati in evidenta lui cu boli cronice.
Inspectorii ITM cer fisa de aptitudine pentru a sevedea daca sunteti apta dpdv medical pentru functia pe care sunteti incadrata.
Daca totusi solicita asa ceva, indrumati-i la medicul de medicina muncii, intrucat acolo se pastreaza dosarul medical al angajatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce reprezinta certificatul medical? denisa2011 denisa2011 ce reprezinta acest certificat medical?Adeverinta de la medicul de familie sau fisa de aptitutini eliberata de medic medicina muncii?pentru ca trebuie sa le ... (vezi toată discuția)
Inspectia muncii Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua tuturor! in cazul in care am doar fisa de aptitudini vizata cu \"apt\" de la inspectia muncii, semnata si parafata, altceva nu am primit de la ... (vezi toată discuția)
Analize medicale la angajare v_ildiko v_ildiko Buna ziua, imi spuneti va rog ce analize medicale sunt necesare la angajare pentru postul de lucrator curatenie? prin care lege se reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)