avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neprezentare angajat dupa concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neprezentare angajat dupa concediu ingrijire copil

Compania noastra are un salariat cu CIM suspendat pentru ingrijire copil pana la 2 ani. Acesta nu s-a prezentat pentru reluarea activitatii, nici nu poate fi contactat telefonic. Ce formalitati are de indeplinit societatea in asemenea situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:10, 5 August 2013
faceti-i incetarea suspendarii si apoi il concediati disciplinar pentru absente. pentru ca sa fiti in regul cu toate formalitatile recomandabil ar fi sa consultai un specialist sa nu aveti surprize ulterior
1. Ati mai pus aceeasi intrebare si ati primit raspuns pe:
www.avocatnet.ro/content/for...

2. - Incepand cu data cand trebuia sa-si reia activitatea emiteti decizia de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) si apoi il pontati nemotivat.
- Dupa un numar de zile de absente nemotivate (conform prevederilor din Contractul coletiv de munca sau din Regulamentul intern) incepeti procedura de sanctionare disciplinara (inclusiv concedierea), prin cercetarea disciplinara.

3. Cercetarea disciplinara presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

a. Intocmirea unui referat (sau nota de constatare) privind savarsirea abaterii disciplinare;
b. Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara;
c. Convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila si audierea acestuia;
d. Intocmirea Procesului-verbal de catre comisia de cercetare disciplinara;
e. Decizie de sanctionare (eventual concediere);
f. Comunicarea deciziei de sanctionare.

Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Potrivit art.25 din OUG nr.111/2010:
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Prin urmare, nu prea aveti cum s-o concediati decat in cazul in care concedierea intervine ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
1. Incetarea CIM cu art.61, lit.a) din Codul muncii ii este imputabila salariatului (incalcarea disciplinei muncii, a Regulamentului intern).

2. - Asa ca nu vad de ce angajatorul trebuie sa-l ponteze nemotivat 6 luni (!?) si abia apoi sa-l concedieze. Este absurd.
- Mai ales ca este plecat din tara si nu il intereseaza reluarea activitatii la acest angajator.

Pentru ca asa este prevazut in lege . Nu vad de ce nu ar fi aplicabile acele prevederi sau din cauza faptului ca aceste prevederi sunt aplicabile numai cand sunt expuse in anumite situatii?

Exista cumva in OUG nr.111/2010 sau in Normele de aplicare a OUG nr.111/2010 vreo derogare in acest sens?

Alte discuții în legătură

Salariata gravida 01oana78 01oana78 buna ziua, am o salariata gravida care toata luna iulie 2013 a absentat nemotivat de la serviciu. S-a reintors la serviciu pe 01.08 si de pe 06.08 a absentat ... (vezi toată discuția)
Continuitate cic - al doilea copil cfsflorin cfsflorin Buna ziua, In mica firma cu specific agricol in care activez, a fost angajata o persoana, iar dupa exact 12 luni, am fost informati ca este gravida si ... (vezi toată discuția)
Revenirea din concediu pentru crestere copil Anna-Nektaria Anna-Nektaria am o salariata care ar fi trebuit sa revina din concedu pentru crestere copil la data de 22.04. 2013. Nu a revenit. Ce obligatii mai are firma fata de ea? (vezi toată discuția)