avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pre si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pre si postnatal

Buna seara, am o intrebare , puteti sa imi spuneti daca in concediul prenatal imi iau 30 de zile, restul de 96 le pot lua toate dupa nastere (concediul postnatal)? si daca da, cat voi fi platita pt ele? si in cazul asta daca am mai multe zile decat 42 postnatale, cand trebuie depus dosarul de CCC, dupa terminarea tuturor zilelor sau tot a 43-a zi, respectiv dupa lauzie?
MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: sircuanda , utilizator 13:56, 21 Iunie 2013
1. - Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) il luati cum doriti dvs., si la recomandarea medicului curant ginecolog, in asa fel incat concediul de lauzie (postnatal) sa fie de minimum 42 de zile.
- Indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate este aceeasi pe toata durata concediului si are ca baza de calcul media zilnica a veniturilor brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
buna ziua din nou!!! legea o citisem doar ca fiind obiectiva...o inteleg mai greu raportata la situatia mea :( imi cer scuze ca insist...deci, pana la urma cand depun dosarul de indemnizatie CCC, a 43-a zi sau in ziua urmatoare dupa concediul postnatal, in cazul meu dupa ziua 96 (ca atatea zile imi raman mie dupa nastere)? iar despre plata celor 126 de zile, am auzit ca s-ar plati 90% din brutul pe ultimele 6 luni anterioare datei nasterii, este adevarat? adica salariul meu pe ult 10 luni a fost 1600 brut, voi lua 90%din el? MULTUMESC!
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate;
- rezultatul se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc);
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica a concediului de maternitate (Izcm);
- Izcm este aceeasi pe toata perioada conecdiului de maternitate;
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna aferenta) si se obtine indemnizatia pentru perioada respectiva.

2. - Puteti solicita CCC cand se termina concediul de maternitate.
- Daca doriti sa intrati in CCC incepand cu a 43-a zi de la nastere va trebui sa renuntati la restul de concediu de lauzie (postnatal), incepand cu a 43-a zi de la nastere.
va multumesc frumos, acum am inteles! nu doresc sa intru in CCC dupa cele 42 de zile ci vreau sa le fac pe toate 93, ca se iau mai multi banuti din cate am auzit, de asta nu stiam daca sa depun dosarul in a 94-a zi sau tot in maxim 60 de zile dupa nastere.
1. Dupa ce terminati concediul de maternitate solicitati CCC cu ziua urmatoare iar actele le depuneti la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare.

2. Dar e bine sa depuneti actele mai repede pentru a primi si indemnizatia mai repede.

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru concediul de maternitate danaoprea89 danaoprea89 Buna seara! M-ar interesa cum se calculeaza indemnizatia pt concediul maternal(prenatal si postnatal)?Mentionez ca salariul meu brut este 750 ron...si la cate ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil ana176 ana176 Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu postnatal,adica cel dupa nastere,nu cel de dinainte. Sal.brut este 1374 lei. multumesc (vezi toată discuția)