avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat fara contract de munca si neplatit pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat fara contract de munca si neplatit pentru zilele lucrate

Am citit un anunt in ziar pt operator dispecer la o firma de paza. M-am prezentat si ,,m-am calificat'' pt acest post (conditiile erau: program 16:30-07:00;2 nopti la lucru, 2 acasa; cu CM; salariul 800ron, platibil 400ron pe data de 20, iar jumatate pe data de 30/31.), dar inainte de a intra propriu zis pe post am mai venit sa mai cunosc detalii. Pe data de 8 iunie m-au chemat sa intru la lucru pentru ca ma descurc, dar fara a semna vreun CIM. Pe data de 21 am intrebat daca se dau banii si bineinteles ca nu mi-au dat nici un raspuns (dar am vazut plicurile cu bani pt unii angajati) . Astazi ma suna si mi-au zis ca nu mai au nevoie de serviciile mele (prin sms), dar fara sa imi dea vreun ban (banii se inmanau personal, nu in cont). In urma sms-ului am dat telefon pt lamuriri si mi-au zis ca m-au tinut o perioada de proba de 1 sapt (eu am fost 2 sapt) si abia se platesc salariile pe luna anterioara. Ce pot face tinand seama ca nu am semnat nimic si nu am primit vreun ban (detin informatia ca mai sunt agenti care nu au semnat nimic la angajare sau dupa)?
Cel mai recent răspuns: olgutza_83 , utilizator 19:17, 25 Iunie 2013
Luati urgent legatura cu ITM si sesizati aceste aspecte.
@ olgutza_83

Persoanele fizice, individual sau organizate în asociaţii şi persoanele juridice se pot adresa atât direct cât şi în scris prin poştă sau e-mail, Inspecţiei Muncii sau inspectoratelor teritoriale de muncă, pentru a sesiza încălcări ale prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă (muncă fără forme legale, nerespectarea regimului de muncă al minorilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, sărbătorile legale şi repausul săptămânal, negarantarea în plată a salariului de bază minim brut pe ţară, refuzul eliberării unor documente care atestă vechimea în muncă, includerea în contractul individual de muncă a unor clauze ilegale, etc).

Conform Codului Muncii, art.260, alin.1), lit e), primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1 ), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata

Conform Codului Muncii, art.260, alin.1), lit f), prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Astazi mi-au trimis sms ca o sa-mi recuperez banii dupa 30.06(dar imi este teama ca o sa ma amane si nu o sa primesc nimic, asa cum s-a intamplat si cu alte persoane care sunau in dispecerat si isi cereau drepturile salariale).As vrea sa ma duc maine la ITM si sa se sesisez aceste fapte, dar imi pot recupera banii in urma acestui demers?
Da, se pot recupera drepturile salariale restante in urma unei sesizari la ITM.

Plata salariilor restante nu este conditionata de inexistenta unei sesizari la ITM sau a unei actiuni in instanta.
Va multumesc mult pt promtitudine si timpul acordat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenintari din partea angajatorului adrian666 adrian666 buna seara , m-am angajat de curand intr-un salon si am stabilit cu seful meu un salariu de minimul pe economie . toate bune si frumoase , pina a venit ... (vezi toată discuția)
Contract de munca nul andreinikoleta andreinikoleta Bună seara. Am lucrat de pe 3.08. 2018-21.08.2018 fără contract de munca administratorul firmei amânându ma după o zi pe alta. Când i am atras atenția ... (vezi toată discuția)
Reclamatie pentru munca la negru aa aa buna ziua, am si eu o problema: am fost dat afara de curand de la firma la care lucram. in decizia prin care am fost anuntat scria : \'\'se sanctioneaza cu ... (vezi toată discuția)