avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie pentru munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie pentru munca la negru

buna ziua, am si eu o problema: am fost dat afara de curand de la firma la care lucram. in decizia prin care am fost anuntat scria : ''se sanctioneaza cu desfacerea disciplinara a contractului de munca sanctiune ce va intra in vigoare incepand cu data luarii la cunostinta'', am semnat de luare la cunostinta atunci dar necunoscand exact codul muncii, si fiind intrebat de catre superiori pana pe ce data voi mai sta, eu crezand ca voi sta in preaviz, am mai lucrat 2 saptamani de la acea data.cand am predat totul la sfarsitul lunii mi s-a spus ca voi fi platit doar pe jumatate de luna adica pana la data la care am luat cunostinta de decizie pt ca atunci mi-au incheiat contractul.asta inseamna ca am lucrat 2 sapt la negru, dar mi-au emis avize pentru marfa si am emis facturi si chitante cu numele meu in aceasta perioaada.ce pot face in acesta situatia pentru a-mi lua banii pe intreaga luna? si daca voi face reclamatie la itm voi fi si eu sanctionat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:53, 22 Aprilie 2020
Art. 260 C.mun.prevede:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

Asadar, atat angajatorul cat si alariatul pot fi sanctionatl de catre ITM pentru munca la negru.

In aceeasi sesizare catre ITM puteti mentiona si neplata salariului.
De asemenea, aveti la dispozitiei o actiune impotriva angajatorului . Actiune scutita de plata taxelor judiciare si care poate sa cuprinda mai multe solicitari.
am vazut ca se sanctioneaza si cel care lucreaza la negru nu doar angajatorul dar ma se pot face si exceptii?eu nu as mai fi lucrat de atunci dar daca mi-au spus sa mai stau macar pana la sfarsitul lunii m-am gandit ca pe 31 imi vor incheia contractul.adica din partea mea nu a fost ceva voit
Da, asa este . Legea prevede si sanctionarea persoanei fizice care presteaza munca fara a avaea incheiat un c.i.m. . Insa, sunt foarte putine situatii in care ITM-ul a dat astfel de amenzi.
sesizati ITM-ul. nu cred ca in acest caz se va lua vreo masura sanctionatorie impotriva dvs.
In schimb firma va fi sanctionata contraventional si va fi obligat sa va intocmeasca un CIM pt perioada lucrata.
in petitia pe care o faceti la ITM spuneti si faptul ca ati emis facturi si chitante, acestea fiind probe in dovedirea muncii fara forme legale.

Alte discuții în legătură

Pot sa-mi recuperez salariul? lazarnicoleta lazarnicoleta buna seara!intre 10 mai si 23 iunie am muncit, fara forme legale.in aceasta perioada, mi s-a platit doar salariul pe perioada 10-15 mai. de atunci, nu am mai ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii andreeagherasim andreeagherasim Buna ziua, timp de o saptamana am lucrat la un fast food cu program 12 ore lucrate si 24 libere, vazand ca nici pana astazi patronul nu vrea sa-mi faca ... (vezi toată discuția)
Cum pot denunta pe cineva care foloseste munca la negru sarut sarut cum pot denunta o persoana care nu plateste oamenii la munca si se lucra la negru (vezi toată discuția)