Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Recalificările fiscale - riscuri pentru companii. Lectori: EY România. Marți, 19 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

buna ziua as dori sa stiu daca am dreptul la somaj
am fost angajata pe perioada determinata in locul unei doamne care era in cic
o sa scriu cum este in decizie:
dispoziti nr..privind incetarea de drept al persoanei mele in conformitate cu art55 lit a coroborat cu art 56 alin.1 alin 2 dim legea nr 53/2003 codul muncii republicata cu modificarile si completarile ulterioare;in temeiul dispozitiilor art 63 alin1 lit.d alin.5 lit e si ale art.68 alin.1 coroborat cu articolul 115 alin.1din legea administratiei publice locale nr.215/2001 republicata cu modificarile si completarile ulterioare
am dreptul la somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 26 Iunie 2013
Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Niciunul din articolele invocate in decizia de incetare a c.i.m. nu va da dreptul la somaj.
Trebuie refacuta decizia de incetare a c.i.m. , astfel incat sa apara art.56 alin.1 lit.i C.mun. - legea nr.53/2003 ca temei de drept al incetarii c.i.m.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
pai in normele de aplicare a legii76/2002 din ce mi-ati trimis apare si art 56 lit i pt somaj
deci la mine pe decizie apare si art56 alin.1 lit. i
am uitat eu sa adaug si litera i la art 56
da am 12 luni de cotizare
va multumesc

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj visik2006 visik2006 Buna ziua colegi, Am o mica intrebare pentru voi, Un angajat din Ro , are dreptul la somaj daca a fost concediat prin Art 61 lit A ? (perioada de cotizare ... (vezi toată discuția)
Demisie Stefan Adriana Stefan Adriana daca am fost obligat sa mi dau demisia mai pot cere sa intru in somaj (vezi toată discuția)
Sunt în drept sa primesc ajutor de somaj demeter rodica demeter rodica Oare pot beneficia de ajutor de șomaj dacă plec de la locul de munca cu preaviz sau lichidare la zi pe motive medicale. Nu mai pot continua mi s-a ... (vezi toată discuția)