avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daune morale si materiale in urma unui accident de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daune morale si materiale in urma unui accident de munca mortal in Franta

Fratele meu a murit intr-un accident rutier in Franta. Accidentul a fost declarat ca fiind accident de munca.
Problema este ca el era in divort, procesul avand loc la 2 saptamani dupa ce a decedat. Din cate am inteles de la avocatul care-l reprezenta, casnicia s-a desfacut in urma decesului reclamantului, adica a fratelui meu. In aceasta situatie, daca parintii nostri il da in judecata pe francez pentru a cere daune morale si materiale, sotia/fosta sotie are dreptul de a beneficia si ea de daune morale si materiale? Mentionez ca are si un copil de 15 ani.
Cel mai recent răspuns: maximalice , utilizator 20:25, 25 August 2013
ma gandesc ca parintii, adica bunicii, ar trebui sa se gandeasca si la nepot, nu ? In fapt, daca instanta nu a apucat sa se pronunte asupra divortului, acestia nu pot fi considerati a fi divortati, drept pentru care sotia decedatului are dreptul la tot ce ramane in urma sotului decedat. De fapt, cea mai mare parte din masa succesorala si a drepturilor care sunt obtinute de pe urma decedatului, ii revin ei.
Nu se pune problema copilului. Se pune problema ei, "sotiei", care numai sotie nu i-a fost. La ce i-a facut fartelui meu, nu poate fi numit nici macar "om". Noi, familia, stim mai multe. Copilul va avea tot sprijinul nostru, pt ca e singurul lucru care a mai ramas dupa el, insa fata a renuntat inclusiv la tatal ei, iar de noi (bunici, matusa) nici nu vrea sa auda. Probabil ca nu ma intelegeti, dar durerea este prea mare. Acea sotie nu merita nici macar sa moara ca el, nu am cuvinte..... As vrea sa intelegeti ca nu vindem viata fratelui meu, dar nu vrem nici ca respectiva sa profite si dupa moartea lui. Suna a razbunare, stiu, dar asta simtim, ea l-a adus aici.
Daca nu afla, nu poate avea pretentii!!
Cred ca nu s-a pronuntat divortul, ci casatoria a incetat prin deces, astfel ca sotia e mostenitoare alaturi de copil.
In ce priveste daune oferite sotiei, aceasta ar trebui sa dovedeasca ca a suferit o dauna morala sau materiala personala prin decesul sotului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Daca evenimentul este cercetat ca accident de munca de catre ITM/ inspectia muncii din Romania, in conditiile in care victima era angajata a unei firme din Romania sau presta activitati in Franta, in baza unui contract incheiat printr-o firma care repartiza lucratori in Franta, in baza unui contract incheiat cu terti, atunci procesul verbal de cercetare a AM intocmit de catre ITM/ Inspectia muncii va fi trimis la parchet pentru a se stabili, dupa caz, responsabilitatile penale.
In timpul cercetarii penale, urmasii directi ai victimei, vor fi invitati la parchet pentru a fi audiati si intrebati daca se constituie parte civila, pentru a se stabili, dupa caz, daca doasul se trimite de catre parchet, in instanta, cuantumul daunelor materiale si a daunelor morale.
Sotul decedand inaite de pronuntarea divortului, sotia (si indirect copilul) este urmasul de drept al victimei.
Legat de custodia copilului, bunicii pot deschide separat de cercetarea AM, actiune in instanta civila si daca probele aduse in sprijinul punctului de vedere al acestora, vor fi acceptate de catre instanta, atunci copilul poate trece in custodia bunicilor. Una din probe poate fi motivul pentru care era pe rol un proces de divort intre cei doi soti.

Alte discuții în legătură

Daune morale si materiale niko79criss niko79criss Fratele meu a murit intr-un accident rutier in Franta. Accidentul a fost declarat ca fiind accident de munca. In cazul in care parintii nostri (el fiind ... (vezi toată discuția)
Drepturi legale copil cu handicap gradul i in urma decesului tatalui (intretinator legal) intr-un accident de munca colectiv geolovelife geolovelife Buna ziua. As dori sa stiu ce drepturi legale are sora mea care este persoana cu handicap deosebit de grav cu insotitor, in urma decesului tatalui nostru ... (vezi toată discuția)
Accident muncă franţa OanaDumu OanaDumu Bună seara. Unchiul meu lucrează cu contract ca şofer de tir în Franţa. Contractul durează 3-4 luni, 1 lună concediu si iar alt contract. În timpul ... (vezi toată discuția)