avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce solutii legale exista?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce solutii legale exista?

Buna ziua,
Am si eu cateva intrebari, in calitate de proprietar de locuinta intr-un bloc cu 10 apartamente. Nu stiu cum sa procedez si m-ar ajuta mult un sfat avizat.

Datorita diferentelor mari intre consumul de apa inregistrat pe ceasul montat la intrarea in bloc si suma consumurilor declarate pe apartamente, s-a decis de catre majoritate montarea unor apometre noi. Zis si facut, doar ca 1 proprietar a refuzat sa faca acest lucru, avand in continuare apometrul vechi (sigilat dar montat acum cca 10 ani). Apometrul de la intrarea in bloc a fost verificat metrologic si e ok. Ideea este ca lunar se inregistreaza o diferenta de cca 25mc apa, diferenta ce se considera pierdere si se imparte apoi pe apartamente in functie de volumul de apa declarat pe luna respectiva. Acum intrebarea: daca am schimbat apometrele si toate sunt verificate, si daca pierderea inca va exista, am dreptul sa refuz plata pentru pierderi? Mai mult, am auzit un zvon cum ca ar exista un robinet in beci, si probabil ca de acolo sunt aceste "pierderi"?
Mai mult, noi nu avem spatiu in beci pentru ca, cel de la care am cumparat l-a "vandut" (un fel de mica intelegere ptr ca legal nu se poate asa ceva) si nu am gasit intelegere la vecini sa ni se cedeze un altul...
Inca si mai mult, sunt familii care sunt 4-5 in casa dar se declara 2 persoane, fiind foarte ofuscate ca trebuie sa declare numarul real de locatari. Seful de Asociatie a fost chiar amenintat pe acest motiv...#-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:03, 2 Iulie 2013
Nu puteti refuza plata diferentelor de apa, chiar daca ati schimbat apometrele din apartamente tot exista o diferenta de clasa de precizie intre apometrul firmei de distributie a apei (care inregistreaza fiecare picatura) si cele din apartamente care nu inregistreaza "firul" de apa ( incercati si dati drumul la apa incet si urmariti din ce moment incepe inregistrarea consumului), aici intra pierderile de la WC-uri, baterii care au garnituri defecte si nu inregistreaza.
Dar nu este foarte corect ca pierderile sa se faca pe volumul de apa consumat, pentru ca platesc tot cei care sunt corecti si declara consumul, aveti in partea dreapta la Documente utile un model de repartizare a pierderilor care este postat de @adriantot, este foarte bun si merita aplicat.
Mai mult, am auzit un zvon cum ca ar exista un robinet in beci, si probabil ca de acolo sunt aceste "pierderi"?

Nu trebuie sa existe nici un robinet care sa nu fie contorizat, trebuie luate masuri si indepartate aceste "pierderi" care su numesc furturi.
Mai mult, noi nu avem spatiu in beci pentru ca, cel de la care am cumparat l-a "vandut" (un fel de mica intelegere ptr ca legal nu se poate asa ceva) si nu am gasit intelegere la vecini sa ni se cedeze un altul...

Cum nu aveti spatiu in subsol, dar coloanele de apa calda si rece, de caldura, scurgerile, nu trec prin subsol?
Poate nu aveti acces toti proprietarii, dar presedintele, administratorul, trebuie sa poata intra in caz de avarie,nu?
Multumesc pentru raspuns si pentru trimiterea la documentele postate anterior in forum. Le voi consulta. Cat despre spatiul din beci, ma refeream la boxele in care isi tin vecinii muraturi, fac tuica, depoziteaza diverse. Probabil ca au mai lasat si ceva acces in caz de avarie :-/
Mai spuneati ceva de un vecin care nu a vrut sa-si schimbe apometru. Ei, in momentul cand s-a hotarat actiunea de schimbare a apometrelor, trebuia sa va ganditi ca o sa va intalniti pe parcurs si cu Gigi Contra. Nu este prea tarziu nici acum sa luati hotararea ca proprietarul care nu respecta o hotararea a majoritatii sa-i fie repartizat consumul de apa la pausal.
In alta ordine de idei, la un bloc cu 10 apt., deci o comunitate destul de mica, ar trebui sa fie oarece armonie intre proprietari. Daca nici aici nu se intampla acest lucru, atunci unde?
Aici pe forum am mai discutat despre cauzele care duc la neinchiderile cantitatii de apa facturate si cele declarate de proprietari, iar una dintre cauze, este si aceea presupusa de dvs. - existenta unui robinet la subsol, insa trebuie stiut daca se consuma atat de multa apa pe-acolo. Trebuie pus un contor si apa consumata sa fie repartizata celor care o consuma efectiv.
Oricum, o diferenta mai mare de +/- 10% fata de consumul facturat, este o anomalie si trebuie depistata cat mai curand. Poate aduceti un instalator bun, nu poate fi o mare problema pentru acesta.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa -avarie LocatarB LocatarB Va rog sa imi spuneti cum cuantificati pierderea de apa datorita unei avarii. Concret: la ghena de gunoi exista o teava cu un robinet pentru apa necesara ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)