avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre

Buna ziua
De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc
la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, 2 m3, cu toate ca transmit citirea in ziua de 10 ale lunii cum a fost solicitata de presedintele de bloc. La totalul facturi de apa rece exista in desfasurator rubrica cu diferenta apa rece necontorizata de aproximativ 450 - 500 ron ( ce ar insemna la un calcul simplu 450 impartit la 5,71 ron/m3 = aproximativ 79 m3 / luna necontorizati.
am cerut explicatii la presedintele de bloc si nici un raspuns. am sunat la apa nova si mi-au spus ca ei au schimbat de curand aparatele de contorizare al blocului si ca nu poate sa fie asa mare diferenta, Anul trecut au vost schimbate/verificate metrologic apometrele din apartamente. Cu toate ca presedintele de asociatie este platit de asociatie nu a luat niciodata vreo masura in acasta privinta.
Ce ma sfatuiti sa fac in cazul asta
va multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
traianp, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:21, 1 Februarie 2017
Diferentele de apa apar intre citirea contorului principal al blocului si suma citirilor individuale. Cauzele sunt multiple...! Daca nu sunteti multumit cu presedintele de asociatie, adunarea generala a asociatiei il poate schimba.
Spuneti ca de cateva luni va confruntati cu aceasta problema a diferentelor de apa.
Dar inainte de aceste luni cum era?
La cate apartamente se inregistreaza aceasta diferenta si in fiecare luna este la acelasi nivel?
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2017
elga50, moderator
Buna dimineata
Sincer pana acum cateva luni nu am verificat niciodata cat raportez din citire si cat platesc
In fiecare luna la rubrica diferente apa necontorizata apar sume intre 450 si 500 ron pe care administratia ii repartizeaza pe persoane. Spun asta in conditiile in care la fiecare 3 ani se face verificarea metrologica sau schimbarea apometrelor din apartamente. In prima faza presedintele motiva ca sunt decalaje datorita datei de citire a apometrelor din apartamente cu citirea apometrului de bloc. Acum 5 luni s-a stabilit cu Apa Nova ca aceasta citire sa se faca in data de 10 ale fiecarei luni. Surpriza este ca tot sunt lunar 70 - 100 m3 pe care administratia ii repartizeaza pe numar de locatari. Pentru ce mai sunt obligat sa am apometru si sa il citesc in fiecare luna daca tot sunp pus sa platesc in plus aproximativ 2m3 in fiecare luna ( suntem doua persoane la intretinere)
Va multumesc
Mda, inseamna ca aceasta a fost situatia dintotdeauna, dar n-ati stiut.
Imi vine greu sa cred ca se putea stabili cu Apa Nova o zi fixa de citire a bransamentului deoarece compania are un grafic al ei dupa care o citire a aceluiasi bransament sa se faca o luna in ziua de 2, iar in alta luna in ziua de 7.

Dar, in afara de apa rece, mai este si apa calda. Cu RADET-ul cum stati? In aceasta diferenta intra si apa calda?

Apometrele nu sunt contoare precise de consum. Ele sunt, in parte, mai mult orientative asupra proportiei de consum intre familii, intre apartamente.
Apometrele au un grad de precizie mult inferior contorului de bransament si asta se traduce prin aceea ca atunci cand cineva din bloc deschide robinetul de apa, contorul de bransament incepe aproape instant sa masoare debitul, in timp ce apometrul are o pornire mai lenta, timp in care se pierde aceasta cantitate de apa la masurare. Imaginati-va cate porniri de robinete sunt intr-o luna, in toate apartamentele de pe scara sau bloc, si sa nu credeti ca o asa minima cauza, multiplicata de sute de ori, nu va da un rezultat total incredibil.
De asemenea, tot in aceasta categorie de cauze se poate include si starea proasta a instalatiei sanitare din apartamente. Robinete, wc-uri care curg la fir de apa inregistreaza consum pe contorul de bransament, dar pe apometrele din apartament nu, tocmai din cauza inertiei in pornirea masurarii.

Pe de alta parte intre contorul de bransament si apometre se mai intampla pierderi de apa, tevi fisurate, uneori avarii, pozitia defectuoasa de montare a apometrelor care are aportul sau de aproximare a consumului, apometre care se pot defecta intre verificarile la 3 ani de care ne spuneti, iar proprietarii sa afle mai tarziu sau sa nu afle deloc, daca ele totusi functioneaza, dar defectuos.

Diferenta calendaristica de citire a apometrelor este insa foarte importanta. Degeaba primeste administratorul toate citirile pe data de 10, daca un proprietar le-a citit de fapt in 3 ale lunii, altul in 5 ale lunii, dar de dat le-au dat pe 10. Tot prost iese.

Pe de alta parte, trebuie sa aveti in vedere si posibilitatea ca unii proprietari sa vada prost indecsii, sa-i noteze prost, altii sa o faca in mod intentionat asa dupa cum au sau nu au bani in luna respectiva, altii sa fure de-a binelea apa prin diferite metode de "pacalire" a apometrului. Asta este foarte greu de demonstrat deoarece controlul apometrelor trebuie anuntat din timp, iar furaciosii au timp sa-si puna in ordine locul respectiv.
Deci sunt o multime de cauze pentru care numai din intamplare nu se vor inregistra pierderi sau acestea vor fi extrem de mici.

V-am intrebat la cate apartamente si la cate persoane (in total) se inregistreaza aceasta diferenta si nu mi-ati raspuns. As vrea sa fac o comparatie cu ceea ce am eu la asociatie si sa va spun daca sunteti in trendul obisnuit sau aveti pierderi exagerate.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2017
elga50, moderator
Buna ziua
apa calda si caldura nu mai intereseaza direct, pentru ca sunt debramnsat avand centrala proprie. Sunt 46 apartamente si inregistrati 99 locatari.

Alte discuții în legătură

Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa la o asociatie de proprietari calin felicia calin felicia De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la ... (vezi toată discuția)
Repartizare diferentele apa Stefanescu Anca Stefanescu Anca suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de ... (vezi toată discuția)