avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apometre plus pierderi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apometre plus pierderi

Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa calda, zice ca... "pierderi". Este normal? Daca am apometre as vrea sa platesc doar ce consum.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:27, 19 August 2015
Da, este normal.
Intre consumul facturat, deci valoarea X, si consumul declarat de dv., proprietarii, cu valoarea Y, exista o diferenta care se repartizeaza tuturor apartamentelor in functie de criteriile din Regulamentul de repartizare a consumului de apa din asociatia dv.

Exista aceste diferente din cateva cauze care nu sunt deloc de neglijat:
- diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament (clasa de precizie C superioara) si apometrele de apartamente (clasa de precizie A sau B inferioara).
- instalatii sanitare defecte, robinete care curg la picatura sau fir de apa, wc-uri care curg la fir de apa, care aduna o cantitate de apa neinregistrata pe apometre, dar inregistrata de contorul de bransament, cu atat mai mult cu cat aceste defecte sunt mai multe si cu cat numarul de apartamente atasate acestui bransament este mai mare;
- pozitia de montare diferita fata de indicatiile producatorului care face ca apometrul sa-si modifice precizia de inregistrare, si asa precara.
- defectiuni pe tevile verticale, fisuri, scurgeri de apa, care nu sunt masurate de niciun apometru si care aduna o anumita cantitate pana la reparatia acestor defecte;
- avarii in subsol;
- curatenia pe holuri si la ghenele de gunoi care presupune o anumita cantitate de apa pentru spalat;
.............
- interventia ilegala a unor proprietari prin desigilarea sau oprirea functionarii apometrelor, precum si montarea unor consumatori de apa (masini de spalat, filtre de apa etc. inainte de apometru);
- citirea eronata cu voie sau fara de voie a indecsilor;
- citirea la date calendaristice diferite a apometrelor din apartamente fata de citirea contorului de bransament de catre operatorii furnizorilor.

Toate aceste cauze, putin sau mai mult de la fiecare, fac sa se adune aceasta diferenta de cantitate.

In concluzie, numai si daca judecam prima cauza a acestor diferente, e de spus ca apometrele sunt aparate de masura orientativa, nicidecum de precizie. Ele fac diferenta de consum intre apartamente.
Problema e mai complexa. Toti locatarii blocului platesc contoarul mare al furnizorului de apa. Apometrele din apartamente nu au gradul de precizie al celui mare (de clasa de precizie C, fata de apometre care sunt de clasa B).
Si sunt si alte cauze care duc la existenta unei neinchideri intre ce spune contoarul general si suma tuturor apometrelor din bloc.

Trebie sa existe un regulament al blocului privind tratatrea acestor neinchideri: intrebati presedintele blocului.

Asadar, e normal sa puna ceva; dar acel ceva trebuie bine argumentat.
Va multumesc pentru raspunsuri. Mi s-a parut ciudat pentru ca e o cantitate mare. A pus la pierderi cate 7 metri cubi pentru fiecare garsoniera. Mi s-a parut exagerat.
Da, este exagerat.
Numai ca am remarcat din postul dv. ca administratorul pune pe liste aceasta diferenta, zisa si pierderi, numai de luna trecuta.
E posibil ca pana acum sa nu o fi pus, diferenta de bani rezultata din aceasta diferenta, nefiind pusa pe liste, nu o incasa de la proprietari, si asa luna de luna sa se fi strans o valoare facturata, nerepartizata pe lista, dar care trebuia platita furnizorului.
Probabil, ma gandesc si eu....., i-o fi deschis cineva mintea si a repartizat ce stransese de-a lungul mai multor luni si a turnat-o cu polonicul pe aceasta lista.
Ramane sa vedeti daca si in lunile urmatoare va mai fi tot asemenea cantitate imensa la pierderi. Atunci trebuie vazut de unde provin aceste pierderi uriase.

Mai e posibil sa fi fost vreo avarie si pana sa se opreasca apa, s-a pierdut o gramada de mc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)
Cum ajuta primaria asociatiile de proprietari? danalex1971 danalex1971 Blocul in care locuiesc are 4 scari. Luna trecuta a aparut un anunt la avizier prin care presedintele avertiza asupra pierderilor de apa inregistrate la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)