avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vreau concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vreau concediu de maternitate

buna ziua,
am o nelamurire si nu gasesc un raspuns clar la aceasta problema......sunt insarcinata in opt luni ,fiind cadru didactic..dupa incheiere anului scolar am intrat in concediu de odihna...vreau sa stiu daca toate zilele de concediu maternal pe care nu l.am luat deloc pana acum pot sa il iau dupa ce nasc...stiu ca obligatoriu e sa stau 42 de zile dupa nastere in concediu de lauzie......mediucul meu de familie spune ca nu poate sa imi dea decat aceste 42 de zile ......nu mi se pare corect ....de ce sa nu beneficiez de restul zilelor din concediu maternal daca sunt angajata cu carte de munca pe perioada nedeterminata........va rog sa ma ajutati cu aceasta problema pt ca nu as vrea sa pierd un drept din nestiinta altora sau poate din nepasare.................va multumesc din suflet!:(:(
Cel mai recent răspuns: alessia32 , utilizator 21:55, 13 Iulie 2013
1. Medicul dvs. de familie nu are dreptate ori nu a inteles ce doriti dvs.

2. Daca puteti sa stati fara a intra in concediu de maternitate pana la nastere nu este nici o problema si luati tot conecdiul (126 de zile) dupa ce nasteti.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. Asadar durata minima obligatorie este de 42 de zile dupa nastere restul il luati cum doriti dvs.
va multumesc din suflet pt raspuns, mie mi-a lasat impresia d.na doctor ca nu stie legea si nu as vrea sa ma duc sa ii pun harta cu textul legii in fata....stie foarte clar ca nu am avut o zi de concediu maternal .....de cateva zile tot caut pe net raspunsuri si asa am inteles si eu ca acest concediu maternal de 126 de zile il pot lua cand doresc chiar dupa nastere......in tara noastra ne pierdem drepturile daca nu ne interesam din cauza unor oameni dezinteresati si prost informati......
1. Deoarece nu ati luat nici o zi de concediu de maternitate pana acum mergeti pentru primul certificat medical la medicul curant ginecolog, care v-a avut in supraveghere pe perioada graviditatii.

2. Cu acest prim certificat mergeti la medicul de familie sa-l inregistreze si poi il duceti la angajator pentru plata.

3. Celelalte certificate medicale, in continuare, vi le elibereaza medicul de familie.

4. Eu i-as arata medicului de familie textele de lege sa vada ca sunt informat si nu astept de la el sa faca altceva decat sa aplice legea.

5. - Daca nu va elibereaza certificatele medicale faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si/sau la Colegiul Medicilor.
- In ultima instanta l-ati putea actiona si in judecata pentru obligatia de a face ceva legal si care ii intra in atributiile sale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
inca o data va multumesc!...luni merg la medicul ginecolog si chiar la un alt medic de familie sa vad ce parere are si cum ar proceda in cazul meu daca as fi pacienta lui...ma gandesc sa ma mut chiar la alt medic de familie pt ca in cazul acestor discutii contradictorii cu siguranta ma voi lovi de multe fete strambe ,ca sa spun asa, pe viitor daca voi continua sa raman in aceeasi formula ........o seara placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal lulu_79 lulu_79 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara. Sunt deja in luna a opta iar pe 15-17 decembrie ar trebui sa nasc. Vroiam sa stiu care sunt conditiile pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)