avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu sarcina si lauzie

Buna ziua,
Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul medical de sarcina si lauzie mi-a zis ca din momentul nasterii mai trebuie sa-mi dea doar 42 de zile de concediu. Eu stiu de la prima sarcina ca nr de zile de concediu de sarcina si lauzie este de 126, din care cel putin 42 trebuie sa-ti ramana dupa nastere. rugamintea mea este daca-mi puteti mentiona actul legislativ prin care se mentioneaza impartirea numarului de zile de concediu de sarcina si lauzie.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
ContSters175780, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan197 , utilizator 15:47, 20 Mai 2015
1. - Aveti dreptate, aratati-i medicului prevederi legale p[e care vi le redau mai jos.
- Concediu de lauzie (postnatal) trebuie sa fie de minimum 42 de zile deci poate fi si mai mare.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.


3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.

Art. 45. - (1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.

(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.
Multumesc mult pentru raspuns.
O seara placuta.
Concediul medical de lauzie trebuie sa fie de minim 42 zile, atunci din cele 126 zile de concediu de sarcina si lauzie pot opta sa beneficiez de 84 zile de concediu medical de sarcina? medicul poate sau nu poate acorda mai mult de 63 zile de concediu de sarcina? sau in ce conditii pot opta pentru mai mult de 63 zile inainte de nastere? medicul meu de familie spune ca nu pot intra in concediu medical mai mult de 63 zile inainte de nastere si trebuie sa imi scrie concediu de risc maternal. multumesc.
1. Medicul de familie nu prea cunoaste legislatia.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

3. Asadar puteti sa intratii concediu de maternitate si cu 84 de zile inainte de nastere.
va multumesc mult pentru raspuns!

Alte discuții în legătură

Cine acorda concediul prenatal? danut_pisicut danut_pisicut Este adevarat ca medicul de familie nu poate acorda concediu prenatal mai devreme de 7 luni si 10 zile in baza recomandarii de catre medicul ginecolog al ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal getazanf getazanf doresc sa stiu cine imi elibereaza concediu prenatal,voi naste in perioada 10/15 noiembrie 2016,pe 2 sept.trebuie sa merg la scoala,dar nu doresc ,vreau sa/mi ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului prenatal corynusha01 corynusha01 As dori sa stiu daca se poate acorda concediu prenatal de catre medicul de familie si mai devreme de 32 de saptamani de sarcina.Spre exemplu eu am 30 de ... (vezi toată discuția)