avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vãtãmare corporalã gravã
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vãtãmare corporalã gravã

Se poate reţine în sarcina făptuitorilor comiterea infracţiunii de vătămare corporală gravă (art. 182 C. pen.) în situaţia în care persoana vătămată a primit are prin certificatul medico-legal numai 8-9 zile de îngrijiri medicale, însă s-a stabilit că în urma bătăii primite are nevoie de ochelari, deci nu s-a cauzat pierderea unui simţ sau organ, ci numai slăbirea unui simţ?

Vă mulţumesc.
Gheorghe Floroiu
Cel mai recent răspuns: GheorgheFloroiu , utilizator 12:09, 20 Iulie 2013
N-am mai auzit de asa ceva...sa aibe nevoie de ochelari in urma bataii primite?

Art 182 alin 2 Cod Penal
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoane i, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.

Indiferent de numarul de ingrijiri medicale, in cazul intervenirii uneia dintre situatiile de mai sus, fapta este incriminata de codul penal.
Nu cred insa ca situatia descrisa de Dvs. mai sus se incadreaza la art 182 alin 2 Cod Penal.
Din câte ştiu, poate constitui infracţiunea de vătămare corporală gravă şi dacă se produce slăbirea unui simţ, nu numai pierderea acestuia (cel puţin ala se susţine în doctrină).
Mai mult, persoana vătămată va avea nevoie de ochelari pentru o perioadă mai lungă de timp şi există legătură de cauzalitate între vătămările produse prin bătaie şi faptul că este nevoit să poarte ochelari, deoarece vederea îi este slăbită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.180 vs art.181. ContSters75393 ContSters75393 Buna.Va rog frumos sa imi spuneti si mie care ar fi minimul de ingrijiri medicale ptr a se face diferenta intre art 181 vatamare corporala si care si loviri ... (vezi toată discuția)
Vatamarea corporala grava ContSters75393 ContSters75393 Pe acest articol de lege impacarea partilor inlatura efectul cauzei penale? O persoana a fost agresat iar in urma acestei agresiuni i-au fost acordate 61 zile ... (vezi toată discuția)
Distrugere sau doar lovire si alte violente? klumea klumea Vineri la discoteca din sat un nebun m-a lovit cu pumnul in ochelari, [editat]. noroc ca ochelarii au sarit insa mi-a lasat o taietura pe frunte (altfel putea ... (vezi toată discuția)