avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salariu

mi-am dat demisia de la o firma fara a respecta preavizul,iar patronul spune ca nu imi va plati drepturile salariale pe ultima luna.el poate demonstra cu martori ca mi-a platit salariul?mentionez ca pe ultima luna nu am semnat stat de plata pt. ca deja eram plecata din firma.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 21 Iulie 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

art.168 C.mun.
(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

(2) Statele de plată, precum şi celelalte documente justificative se păstrează şi se arhivează de către angajator în aceleaşi condiţii şi termene ca în cazul actelor contabile, conform legii.
datele date de Dvs , sunt insuficiente pentru o rezolutie deoarece :
1. nu aveti dreptul de a nu respecta preavizul decat daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile date de contractul de munca;
2. daca nu puteti motiva punctul 1, perioada de preaviz presupunea continuarea activitatii in modul normal, contractul de munca producandu-si efectele pana la incetarea acestuia, la data expirarii termenului de preaviz.
V-as sugera o impacare amiabila cu angajatorul.
pusa chirila a scris:

datele date de Dvs , sunt insuficiente pentru o rezolutie deoarece :
1. nu aveti dreptul de a nu respecta preavizul decat daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile date de contractul de munca;
....



Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m, potrivit art.81 alin.8 C.mun.
Prin urmare, salariatul are dreptul de a demisiona fara preaviz in aceste conditii.
Patronul si-a respectat obligatiile;eu am plecat fara preaviz pentruca am gasit in alta parte de munca si nu puteam respecta preavizul ca pierdeam postul.
Are dreptul sa nu-mi plateasca ultima luna?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2013
Alexiarom, utilizator
Nu are niciun astfel de drept , fostul dvs angajator.

Drepturile salariale se platesc pana la data incetarii raportului de munca de catre angajator, indiferent de modul cum a incetat c.i.m.

Alte discuții în legătură

Sunt obligata sa demisionez Mati1972 Mati1972 Buna seara...va rog sa ma ajutati...lucrez de 7 luni la aceeasi firma iar ieri mi sa spus sa imi scriu demisia deoarece fiica mea care lucreaza in acelasi loc ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile stabilite rin c.i.m. codulmuncii codulmuncii Buna ziua. Ma \'cert\' de azi dimineata cu o colega al carei sot lucreaza la o firma si caruia de 2 luni nu-i mai plateste salariile. Patronul l-a sfatuit pe ... (vezi toată discuția)