avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acord de vanzare imposibil de obtinut?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acord de vanzare imposibil de obtinut?

Curand am primit o mostenire. O parte dintr-o casa la tara . Casa a fost a bunicilor mei. Aestia au decedat si s-a facut succesiunile. Casa s-a impartit in parti
1. fratele bunicului -o parte - mostenita de la parinti
2. mama mea - o parte
3. sora mamei (decedata) - o parte (asta este mostenirea mea de 2 saptamani)
4. fratele mamei (decedat de 8 ani) - o parte care la randul ei se imparte la fiul si la fica defunctului (mostenitori)
De mai bine de 6 ani se incearca vanzarea acestei case. Fiul fratelui mamei care are o cota mica din casa nu vrea sa semneze actele pentru vanzarea casei pe cale amiabila. Casa a intrat intr-o stare agravata de deteriorare si nu suporta amanarea vanzarii
Ce putem sau ce trebuie sa facem?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
raduku, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters37888 , utilizator 01:02, 16 Martie 2009
vreti sa ''spuneti'' ca aveti acte ca detineti fiecare partile enumerate de dv. , poate sunteti coproprietari , dar aveti acte de la notar cu certificate de mostenitor ;
cum ati facut succesuinea , la notar , aveti testament .., , de credeti ca cineva ar putea fi obligat sa-si vanda un drept al sau , precizati ce fel de act aveti ca dovezi ale dezbaterii succcesiunii
Soluţia este împărţeala judecătorească. Dacă bunul va fi atribuit celui care se opune vînzării (la cererea lui), va fi obligat să plătească sulta către ceilalţi coproprietar.

Dacă niciunul dintre coproprietari nu vrea bunul, acesta va fi vîndut la licitaţie şi se va împărţi preţul. Explicaţi-i acelui moştenitor că vînzarea la licitaţie înseamnă pierdere faţă de o vînzare prin bună înţelegere.
Rugamintea mea sa ne dati cateva explicatii referitoare la felul succesiunii care ati facut-o si ce act aveti. Nu inteleg ati obtinut printr-un partaj voluntar la notariat cotele precizate, sau cum ati facut succesiunea/
Ce intelegti prin succesiune, sper ca nu certificatul de moistenitor, pentru ca acel act nu insemna ca ati dezbatut mostenirea.
Daca totusi nu ati dezbatu-to si nu va intelegeti pe cale amiabila, solutia pentru a iesi din indiviziune este sa va adresati instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii.
Va sfatuiesc sa luati legatura si cu un avocat din zona d-voastra si cu actele in fata va sti exact ce trebuie sa faceti in continuare.
raduku a scris:

Curand am primit o mostenire. O parte dintr-o casa la tara . Casa a fost a bunicilor mei. Aestia au decedat si s-a facut succesiunile. Casa s-a impartit in parti
1. fratele bunicului -o parte - mostenita de la parinti
2. mama mea - o parte
3. sora mamei (decedata) - o parte (asta este mostenirea mea de 2 saptamani)
4. fratele mamei (decedat de 8 ani) - o parte care la randul ei se imparte la fiul si la fica defunctului (mostenitori)
De mai bine de 6 ani se incearca vanzarea acestei case. Fiul fratelui mamei care are o cota mica din casa nu vrea sa semneze actele pentru vanzarea casei pe cale amiabila. Casa a intrat intr-o stare agravata de deteriorare si nu suporta amanarea vanzarii
Ce putem sau ce trebuie sa facem?

Toate actele sunt in regula. Le-am facut la notar. Cotele sunt bine definite si toata lumea figureaza in extrasul de carte funciara. Problema este varul meu (fiul fratelui mamei mele) care nu vrea sa semneze actele de vanzare a casei pe motiv ca vrea bani mai multi. Asta insemnand ca toti noi toti cei numiti mai sus sa ii cedam cate o suma ca sa semneze.Nici nu vrea sa o cumpere el. Aceasta este o dovada de avarism si rea vointa din partea lui (santaj). Pretul casei este de 85 000 ron. partea lui fiind de 11300 ron. In prima faza a zis ca este prea putin 85 000 si nu semneaza pana nu luam pe ea 95 000 ron. Am cazut de acord cu partile implicate sa ii dam de la noi din sume diferenta de bani, (pana la 12 500 ron, partea lui) si sa nu ii cerem nici bani de taxe si impozite. Acum nu mai vrea nici asa . Vrea 20 000 de ron. Banii astia care ii vrea el sunt imposibil de dat pentru ca nu exista aceasta suma. si in plus de asta nu vrem sa mai fim santajati de el. Ce trebuie sa facem? mergem in instanta. am inteles. dar ce trebuie sa cerem instantei? poate sa il oblige cumva sa semneze? poate sa ne oblige instanta pe noi sa ii dam suma care o cere? putem sa il scoatem din diviziune cumva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
raduku, utilizator
ZFCALIN a scris:

Ce intelegti prin succesiune, sper ca nu certificatul de moistenitor, pentru ca acel act nu insemna ca ati dezbatut mostenirea.

Interesanta abordare: daca certificatul de mostenitor (act final al procedurii succesorale notariale) nu are valoare de dezbatere a succesiunii, atunci ce valoreaza acest act? Care ar fi sensul eliberarii lui?

Intreb doar.

raduku, solicitati instantei atribuirea casei unuia dintre coproprietari. Dupa evaluarea imobilului, instanta va stabili si suma care trebuie achitata de respectivul mostenitor celorlalti coproprietari. Dupa partaj, acel nepot isi va primi partea si nu mai poate face nicio opozitie la vanzare.

Alte discuții în legătură

Cadastru, intabulare, act de dezmembrare georgetra georgetra Este vorba de o casa la tara. In 2004 s-a facut o vanzare a unei parti din terenul aferent casei. Pe actul de vanzare, la vanzator, figureaza bunica mea acum ... (vezi toată discuția)
Mostenire Evapop Evapop Cum ar trebui sa procedez in urmatoare situatie? Bunica mea (decedata in 2006) a avut o casa si teren agricol. Ea a avut 2 copii (pe tatal meu si pe sora ... (vezi toată discuția)
Dificultate notariala rog de urgenta raspuns AliceHOG AliceHOG Anul trecut mama si un var - fiul surorii mamei, care sora e decedata - au dezbatut la notariatul de unde era bunica (mama mamei mele) mostenirea ramasa de la ... (vezi toată discuția)