avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediu medical

Cum se plateste concediul medical fara penalizari adica platit 100% ?
Este adevarat in caz ca stai o luna in concediu medical platiti 100% angajatorul nu mai trebuie sa plateasca darile catre stat (somaj, cass,pensie,etc)pe luna respectiva? Angajatorul a propus sa se ia concediul medical 100% pentru o luna si practic la finalul lunii angajatorul sa plateasca angajatului salariul brut in mana deoarece la stat nu mai cotizeaza cu cele mentionate mai sus?

Este adevarat? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: User291187 , utilizator 15:13, 27 Decembrie 2018
Concediul medical se plateste in functie de codul de indemnizatie inscris pe certificatul medical de catre medicul emitent. Plata 100% se face pentru urmatoarele coduri:
- 05 - boala infectocontagioasa din grupa A
- 06 - urgenta medico-chirurgicala (maxim 5 zile calendaristice!)
- 12 - tuberculoza
- 14 - neoplazii, SIDA
Nu cred ca puteti primi certificate pe aceste coduri fara a avea boala respectiva. Pentru vreo viroza, poate, dar e cu 75% si nu pe toata luna ...

Pe perioada concediului medical angajatul plateste doar impozit 16% si CAS 10,5% (proportional cu nr. de zile lucratoare din perioade de medical, raportat la salariul mediu pe economie (2223 lei x 35%). Pentru o luna intreaga de medical CAS = 2223 x 35% x 10,5% = 82 lei.
Angajatorul plateste contributii, dar depinde de mai multi factori.

Oricum, nu este adevarat ceea ce vi s-a spus, si nu este legal sa figurati in concediu medical si sa lucrati fizic la firma. Vi se pot imputa indemnizatiile platite, iar medicul respectiv poate fi amendat contraventional (5000 - 10000 lei).
ana_cer a scris:

- 06 - urgenta medico-chirurgicala (maxim 5 zile calendaristice!)

Aceasta prevedere se aplica numai daca gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital...
Pentru cazurile urgentelor MC cu internare in spital, poate depasi lejer 5 zile calendaristice.
@vindictive
Corect, dar userul nu ar fi stat in spital oricum ...
buna, am si eu o intrebare cum se calculeaza CM pentru o persoana care in 1 august 2013 a fost angajata la noi part time, are functie de baza in alta parte dar acum ne-a anuntat ca e gravida si ca are nevoie de CM de risc maternal. Sa iau in calcul salariul primit la jobul anteror sau cum sa ii calculez media zilnica? Multumesc frumos!
Da, trebuie sa va aduca o adeverinta cu veniturile obtinute si numarul de zile lucrate in ultimele 6 luni, daca a avut un loc de munca inainte de angajarea la dvoastra.

Alte discuții în legătură

Calcul concedii alexyn alexyn buna ziua, care este valoarea concediului de odihna de 21 zile si al concediului medical de 14 zile al unui angajat cu salariul minim pe economie. am inteles ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical Gabi31 Gabi31 Buna seara. Sunt in concediu medical de 4 luni. Intrebarea mea este, cum se calculeaza plata concediului medical? Sunt un pic nelamurita, deoarece pe toata ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu odihna oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia zilnica pentru concediul de odihna luat intr-o luna si daca concediul medical luat in ... (vezi toată discuția)