avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitatea platii unei taxe
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitatea platii unei taxe

Buna ziua. V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu o problema. In scara unde locuiesc a fost sistat curentul pe scara pentru neplata(mai anul trecut). Nici in ziua de azi nu avem curent pe scara pentru ca trebuia platite facturile restante plus taxa de reziliere contract-280 lei. Ideea e ca s-a schimbat administratia si ne-a amenintat ca ne face proces verbal si ne da in judecata ,pe 2 familii , ca nu vrem sa platim, sa contribuim la acea taxa de reconectare,reziliere,ma rog. Ideea e ca noi nu am fost restantieri(cele 2 familii, noi si inca o familie) deloc la bloc. Vroiam sa va intreb,poate administratia sa ne dea in judecata?Noi atata am zis ca familiile care erau restante la data respectiva cand s-a intrerup curentul, cat si pe perioada cand nu s-au platit facturile la electrica, sa plateasca aceasta taxa, . Nu ni se pare normal sa fii la zi cu toate si tot noi sa platim pentru altii. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ionela77 , utilizator 11:02, 25 Iulie 2013
Asociatia de proprietari cu scopul legitim recuperare sume cu tiltlu de restanta are dreptul prevazut de art 49,50,51 din L nr 230/2007
ART. 46
Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a
cheltuielilor asociaţiei de proprietari,
în avans sau pe baza facturilor emise de
furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari,
inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
ART. 49
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru
orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai
mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de
30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să
poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile
calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul
fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata
penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu
reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
ART. 50
(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
da,am inteles si multumesc! Dar noi am platit la zi toate facturile,deci nu se poate zice ca nu am platit consumul efectiv,sau pentru aia sa ma dea in judecata. Sunt intr-adevar persoane care aveau la vremea respectiva peste 2000 lei restante si din cauza ca administratia a platit prioritatile,gen apa...etc, curentul de pe scara nu s-a mai platit,cu toate ca mie imi venea factura de curent,cota parte..pe care am si achitat-o.
In situatia in care dvs sunteti cu platile la zi,pentru solutionare ,se impune sa solicitati oficial presedintelui de asociatie sa se implice concret in desfasurarea demersurilor de recuperare sume de la restantieri,sa achite debitul acumulat la furnizorul de energie electrica,astfel incat sa fie reluata furnizarea de energie electrica iar proprietarii bun platnici sa poata beneficia de serviciile in termen scadent achitate
Intr-adevar si noi la asta ne-am gandit prima data, ca pana cand asociatia nu recupereaza banii de la restantieri..dobanzi si tot tacamul,probabil ca suma aceea ar acoperi si taxa de reziliere de la electrica. Dar totusi,poate sa ma dea in judecata?
Da. Asociatia, reprezentata de presedinte, poate sa va dea in judecata daca aveti restante mai vechi de 90 de zile, indiferent ca acestea sunt cote de intretinere, reparatii, fonduri de achitat....
Asta nu inseamna ca noi putem sti acum daca instanta o sa dea o sentinta favorabila asociatiei. Dumneavoastra, in instanta, aveti posibilitatea sa va aparati, sa va spuneti punctul de vedere s.a.m.d.

Dar pana a ajunge in instanta mai discutati cu presedintele, cu membrii comitetului, cu administratorul si cenzorul. Daca asociatia a incasat restantele de la vecinii dumneavoastra, poate a incasat si penalizari aferente debitelor. Poate ca, dupa achitarea penalizarilor facturate de furnizori, din acest fond de penalizari s-ar putea plati si aceasta taxa catre furnizorul de energie electrica.

Alte discuții în legătură

Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Tabelul cu cotele de intretinere - rubrici separate pentru fondul de reparatii si rulment ? Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. V-as ruga sa ma lamuriti daca tabelul cotelor la intretinere trebuie sa aiba coloane separte pentru fondul de rulment, respectiv de intretinere. De ... (vezi toată discuția)
Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ?? iulian odob iulian odob Buna ziua .Ma poate ajuta cineva referitor la fondul de rulment .?? Pot scoate din fondul de rulment bani sa repar subsolul blocului ??Stiu problema cu ... (vezi toată discuția)