Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Poate un angajator sa iti interzica sa stai peste program ? (orele suplimentare sa nu iti fie platite)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 24 Iulie 2013
1 Munca suplimentara se efectueaza numai la solicitarea angajatorului si cu acordul salariatului.
2Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă , munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Niciun angajator nu poate sa faca asa ceva, daca unitatea este cu regim special.
Eu am o nedumerire. De ce sa stai( presupun pentru a munci) peste program? Este norma de munca atat de mare ca nu poate fi realizata in timpul normal de lucru? Este vorba de sarcini suplimentare, care reclama munca dupa orele de program?
Sunt zile in care nu reusesc sa termin tot ceea ce am de facut in cele 8 ore, dar sunt si zile in care doresc sa stau pentru a invata si alte lucruri care ma pot ajuta pe viitor.
Activitatea peste program este optionala, adica angajatul are dreptul sa aleaga daca munceste sau nu ore suplimentare.
Exista, totusi, cateva situatii speciale in care angajatorul poate obliga sa se lucreze in afara orelor de program. Este vorba de cazul de forta majora (incendii, epidemii, calamitati naturale) si situatia in care sunt necesare lucrari urgente (ex. domeniul transporturilor, constructii, sanatate, asistenta sociala) pentru prevenirea producerii unor accidente ori inlaturarea consecintelor unui accident.

Nu va face obiectul muncii suplimentare activitatea pe care salariatul trebuia să o desfăşoare în cadrul programului normal de muncă.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Doina Dayeh Doina Dayeh buna ziua ,as dori si eu o informatie...am program de 8 ore stau o ora in p,lus pt pauza de masa...dar sintem tinuti inca 2,3 ore suplimentare care nu sint ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
"salariu corespunzator" vasile13 vasile13 In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face ... (vezi toată discuția)