avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "Salariu corespunzator"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Salariu corespunzator"

In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face 1ora suplimentara=1ora compensata cu salariul cuvenit pentru munca efectuata in durata normala a timpului de munca saptamanal sau cu adaugarea unui spor stipulat in articolul 120 alineat 2?
Ca un angajat este si platit si e si liber in acelasi timp: salariatul este liber deoarece este luat din timpul lui liber pentru a efectua ore suplimentare si acu i se restituie acel timp liber(prin compensare) iar platit este deoarece a efectuat munca in program de urgenta contra plata. Cum e corect?
Cel mai recent răspuns: vasile13 , utilizator 16:36, 21 Octombrie 2008
Nu, domnule, nu se interpreteaza chiar asa! Ce Dumnezeu, cum sa fii si platit ca lucrezi si liber in acelasi timp?! :))
Orele lucrate peste program se considera ore suplimentare, care normal ca fiind peste program sunt in timpul liber al salariatului si de aceea se platesc corespunzator (adica mai mult decat cele normale). Dar asta nu inseamna ca si lucrezi si esti si liber in acelasi timp... Decat daca ai un serviciu unde in mod normal pierzi timpul, "arzi gazul" etc.
vasile13:
Ati sesizat foarte bine interpretarea art.119 si 120 din Codul muncii.

Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de
zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste
programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul
prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin
adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Adica:
Daca se da liber in urmatoarele 30 de zile, aceste zile se si platesc cu salariul normal. Deci si liber si platit.
Daca nu se poate da liber in urmatoarele 30 de zile, atunci aceste zile se platesc cu un spor de 100% (conform CCMUNN), adica dublu.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
In CCMN acest spor este de 100%.

Domnul DANRACHE mi-a raspuns "Nu, domnule, nu se interpreteaza chiar asa! Ce Dumnezeu, cum sa fii si platit ca lucrezi si liber in acelasi timp?!
Orele lucrate peste program se considera ore suplimentare, care normal ca fiind peste program sunt in timpul liber al salariatului si de aceea se platesc corespunzator (adica mai mult decat cele normale). Dar asta nu inseamna ca si lucrezi si esti si liber in acelasi timp... Decat daca ai un serviciu unde in mod normal pierzi timpul, "arzi gazul" etc. "
O remarca: nu sunt si platit ca lucrez si liber in acelasi timp! Sunt liber pentru ca am lucrat in timpul meu liber si societatea compenseaza acest lucru cu un timp echivalent cu cel asa-zis pierdut de mine in folosul ei iar platit sunt conform articolului 39 alineat 1 litera a din CM (" a) dreptul la salarizare pentru munca depusa") deci pentru ca am muncit (nu este specificat nicaieri in ce fel...ard gazul sau nu).
Asa este domnule ELIS,acestea-s prevederile articolelor 119 si 120 din Codul Muncii . Nedumerirea mea este de ce legiuitorul a tinut sa specifice la articolul 119 termenul de " salariu corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" iar la articolul 120 termenul de "salariu corespunzator duratei acesteia"... "Durata acesteia" (a muncii suplimentare) nu este echivalentul "orelor prestate peste programul normal de lucru"(conform articolului 117 alineat 1 este vorba tot de munca suplimentara) ?(#-o) "Salariu corespunzator' fie ca la articolul 119 fie ca la articolul 120 ar fi fost suficient. Sau nu?

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare - acordate dupa termenul de 30 de zile sindicalistul sindicalistul angajatul presteaza ore suplimentare pe care angajatorul nu le compenseaza cu zile libere in termenul legal de 30 de zile. Dupa acest termen(30 zile) ... (vezi toată discuția)
Plata munca suplimimentara rosu gheorghe rosu gheorghe In cursul lunii octombrie un angajat a lucrat trei sambete a cate 8 ore peste durata normala a timpului lunar de lucru . La inceputul lunii noiembrie i s-au ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate in week-end mdary mdary eu lucrez in acest week-ent sambata 8 ore si duminica 13 ore pt k sunt alegerile europarl. Cum voi fi platit? sau de cate zile libere beneficiez in cazul in ... (vezi toată discuția)