avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere sot invalid
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere sot invalid

Am fost casatorita si sotul a avut un accident de munca am stat cu el in spital dar din cauza unor probleme in familie am fost nevoita sa ma despart de el dar cand am intentat divort si sa finalizat am fost obligata sa i platesc pensi de intretinere cu toate ca mai am si in custodie un copil dar care la randul lui el ii plateste pensie alimentara .As vrea sa stiu daca se poate face ceva sa nu i mai platesc aceasta pensie
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 02:01, 31 Iulie 2013
Art. 389 din Codul Civil.
(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.
(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.
(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.


Va incadrati la una din cele doua situatii de la punctele 4 sau 5 ?
In caz contrar nu puteti fi scutita de la plata pensiei fata de fostul sot.
multumesc ptr raspuns dar in hotarare scrie pana cand el il revine dar are mai multe complicatii si eu intre timp m am casatorit si mai am si un copil
In aceasta situatia, doar daca fostul sot se recasatoreste, Dvs. nu ii mai platiti pensia de intretinere.
Nu stiu in ce cuantum este stabilita pensia si cat de impovaratoare este pentru Dvs., avand in vedere ca mai aveti si un copil in intretinere, insa oricand puteti depune o cerere pentru micsorarea acestei pensii deoarece ea se plateste în raport cu mijloacele debitorului (adica Dvs.) şi in raport de starea de nevoie a creditorului (fostul sot).
E un fel al legii de a spune prin aceasta pensie "la bine si la rau". Inteleg ca ati ales o viata fara fostul sot, dar nu il puteti lasa pe drumuri conform legii.

Cum spunea colega, dati detalii despre cat platiti ca procent din venitul net, ce alte persoane mai intretineti...
Suma este de 50 ron dar nu mi se pare corect sa fiu legata toata viata de el cu acesti bani odata ce el nu se intereseaza de propriu copil in 12 ani nu i a dat un telefon dar eu in schimb sa ma duc luna de luna la posta sa i pun bani .

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Partaj Angela71 Angela71 Buna ziua . Sunt divortata de 2 ani jum. sunt singura de 3 ani ,am ramas cu 6 copii el plecand din locuinta ,nu am stiut nimik de el cateva luni ,pensia ... (vezi toată discuția)