avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CURATELA- va rog un raspuns urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CURATELA- va rog un raspuns urgent

In conditiile in care autoritatea tutelara a unei primarii stabileste din oficiu curatela unui minor (cu handicap mediu) ,in urmatoarea situatie:
-are ambii parinti si acestia au serviciu , mama din 2008 sta acasa;
-curator dar si asistent personal(conf documente)este numit si angajat in 2006 bunica copilului, adica o perosna de 65 de ani cu antecedente de accident cardio-vascular , hemipareza dreapta si HTA;
-in 2007 starea de sanatate a bunicii se agraveaza si degenereaza intr-o dementa mixta gr II in boala Altzhaimer cu internari la spitale de psihiatrie;
-In tot acest timpceasta(bunica figureaza ca si curator dar si ca angajata ca asistent personal pina in nov 2009, desi ea nu mai era in stare sa isi fac nevoile singura si traia in lumea ei ...... nu mai recunosteapersoanele ...etc..etc... , iar peste 2 luni in ian 2010 decedeaza). In tot acest timp parintii copillului ( care mergea la scoala)stau acasa , nu au serviciu o ,,trateaza" numai cu, batai si injurii pe bunica bolnava foarte grav dar in acelasi timp angajata ca asistent personal si curator.

Intrebarea in aceasta situatie este urmatoarea :

Cine trebuia sa verifice aceasta stare de lucruri( daca asitentul persona si in acelasi timp si curator isi poate indeplini atributiile)?

Cum se putea institui o curatela atata timp cit mama copilului sta acasa si ,, taie frunza la caini'( scuze de expreiile mai putin plastice)?

Cine se face raspunzator de faptul ca nu a anuntat ca asistentul personal si curator nu isi mai poate indeplini atributiile pentru care s-a instituit asemenea masuri?

Ce pot pati persoanele implicate si unde se poate depune plingere impotriva lor?


Cu multe multumiri!
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 18:59, 27 Iulie 2013
Conf.HG 1434,actualizata,DGASPC este institutia de interes judetean care are printre alte atributii:
- evaluarea si pregatirea persoanelor, identificate de serviciul public local de asistenta sociala, care pot deveni asistenti personali ai persoanei cu handicap, si supravegheaza activitatea acestor asistenti;
- coordoneaza si sprijina activitatea autoritatilor administratiei publice locale din judet in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului;

De asemenea,conf.legii 448/2006,actualizata contractul individual de muncă al asistentului personal se încheie cu primăria localităţii de domiciliu sau reşedinţă a persoanei cu handicap grav.Serviciul public de asistenţă socială dispune efectuarea de controale periodice asupra activităţii asistenţilor personali şi prezintă semestrial un raport consiliului local.

Tinand cont de cele precizate mai sus,puteti sa solicitati DGASPC evaluarea actuala a situatiei socio-psiho-medicale a minorului(care daca avea AP,inseamna ca are handicap grav nu mediu),pentru a dispune serviciile sociale si facilitatile la care minorul are dreptul.
O zi lina!
Cred ca exista o mica confuzie.

Cele inserate de mine cu ACV,HTa,..etc au apartinut bunicii numite curator si asis tent personal. Adica tocmai persoana numita sa aiba grija de minor era incapabila cu boli psihice dobindite .Si in aceasta perioada figureaza conf celor editate mai sus .

Aici este hiba ,rog mult mai lecturati inca o data .

va multumesc
"au apartinut bunicii numite curator si asis tent personal"

Posibil sa fie o confuzie,dar,ptr.acuratetea informatiilor,pentru cine era bunica desemnata ca asistent personal?!Dar curator? In NCC se precizeaza la art.178 pentru care instanta de tutela poate institui curatela.
Minorul de care ati amintit este subiect al vreuneia dintre aceste doua masuri?
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2013
Laura Vilsan, Mediator
Curatela afost instituita,,din oficiu" decatre aut tutelara a UAT locale. Am precizat pentru cine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
leusan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Curator numit ilegal ? marilenabaiko marilenabaiko Care este baza legala de numire a unui curator pentru semnarea unui act de donatie in favoarea unui copil minor.Cine trebuie sa depuna cerere la Autoritatea ... (vezi toată discuția)
Despre curatela oroian daniela oroian daniela Am o intrebare referitor la curatela,am citit pe net,dar prea multe nu am inteles,sau poate ca nu era explicit la problema mea,asa ca va rog sa ma ajutati.In ... (vezi toată discuția)