avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre curatela

Am o intrebare referitor la curatela,am citit pe net,dar prea multe nu am inteles,sau poate ca nu era explicit la problema mea,asa ca va rog sa ma ajutati.In 2001 am facut vanzare cumparare cu bunica mea,cu dreptul de uzul fruct viager pt ea pe 5/8 din apart cu 2 camere.Acum ceva vreme,am aflat ca de 1 an de zile,matusa mea,fiica ei cea mare,eu fiind fiica celeleltei fete a bunicii,a facut acte pt curatela,decizia finala venind in aprilie,cand am inteles ca a fost ultimul proces.Acum matusa mea are curatela asupra bunicii si ma intereseaza cum ma poate afecta acest lucru pe mine?E afectat si dreptul de uzu fruct sau numai pensia bunicii??
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 09:24, 6 Mai 2010
Buna ziua !
Dictionar juridic - Definitie juridica
definitie:

Curatela (dr. fam.) - este o institutie reglementata de Codul familiei, organizata de autoritatea tutelara. Curatela se instituie pentru ocrotirea unei persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze singura bunurile sau sa-si apere interesele in bune conditii. Ea se instituie la cerere sau din oficiu.
Nu are cum sa afecteze acel act instituirea curatelei .... Ceea ce nu inteleg este care a fost obiectul litigiului in instanta , pt. ca instituirea curatelei se face prin dispozitie a primarului nu prin instanta !!!
Pentru siguranta dvs. intabulati la cadastru dreptul dvs. in virtutea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager .
Sincer,nu va pot spune;noi am aflat foarte tarziu de acest lucru,totul s-a facut pe ascuns,nici mama mea,care este fiica ei nu a stiut.Tot ce stiu eu,este ca matusa mea ia ceva bani de pe urma ei
Si pentru a face aceasta intabulare,unde sa mergem?Trebuie sa fie si bunica de fata?Ce acte avem nevoie?Multumesc
Domnisoara Draga,

Curatela este actul prin care se realizeaza in urma unei anchete sociale , din partea asistentei sociale din localitatea de domiciliu al bunicii, prin care se stabileste ca nu are capacitatea fizica sau mentala de a-si urmarii interesele personale singurasi in acest caz se numeste un curator, de regula din cadrul familiei, pentru a urmarii interesele bunicii dumneavoastra.
Curatela nu se realizeaza prin ordin judecatoresc sau printr-o instanta de judecata.
curatela inseamna ca matusa dumneavoastra are grija ca bunica dumneavoastra sa isi primesca drepturile sau sa o reprezinte in urmarirea drepturilor ei la orice institutie de stat.de ex. la farmacie o reteta compensata trebuie completata de persoana a carei reteta este ,dar daca matusa are curatela are dreptul sa o scoata ca imputernicit in baza curateleisau alt ex. daca are nevoie bunica la primarie de o rducere la taxe (sa zicem) , matusa dumneavoastra are dreptul sa depuna cerre in numele bunicii prin aceasta curatela.tot prin curatela are dreptul sa-i administreze bunurile si banii(pensia bunicii) in folosul bunicii dumneavostra si numai al bunicii.

Dar , cu prin curatela matusa dumneavoastra nu are dreptul , dupa moartea bunicii ,la toata casa si la toate bunurile bunicii dumneavostra,decat la partea care ii revine legal si fara sa aiba curatela.Cred ca acest lucru va interesa cel mai mult.

Si la curatela, intradevar, matusa dumneavoastra este platita de catre statul roman cu o indemnizatie pentru munca de curator si faptul ca are grija de bunica dumneavoastra , ceea ce implica si obligatiile de mai sus mentionate , in principal obligatia primara a ei este de a urmarii ca bunica sa fie respectata, sa i se acorde drepturile si de a fi ingrijita.

Cam asta ar fi.

Daca spuneti ca a fost la tribunal, atunci este altceva si nu curatela, ceea ce eu nu prea cred.

Cu stima,
O persoana cu curatela pentru bunica sa.
Va multumesc,sunteti draguta sa imi spuneti care sunt obligatiile unui curator??Initial eu am ajuns in posesia unei anchete sociale,prin care matusa mea este insotitor,dar recent ea ne-a spus de chestia cu curatela si ca a avut un proces in aceasta privinta.Nici nu stiu exact ce calitate are ea acum,doar ca ia niste bani pe nemerit,sincera sa fiu,bunica merge singura peste tot locul,doar la dr nu,pt ca acolo se stie situatia ei.Si in ce priveste drepturile ei dupa moartea bunicii,nu stiu ce ar mai vrea cand de fapt noi avem contract de vanzare cumparare.Si,in primul rand,ancheta care s-a facut mai mult de jumate este minciuna,salariul meu,de ex,venitul bunicii,,

Alte discuții în legătură

Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)