avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiunea partilor sociale- notificare oferta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiunea partilor sociale- notificare oferta

Va prezint o situatie interesanta! O societate cu 4 actionari, frati, detin in mod egal parti sociale ( 25% fiecare). La un moment dat au intervenit neintelegeri, si sa stea toti 4 la sefia firmei este imposibil. Unul din ei a decis sa cesioneze partile sale sociale catre ceilalti 3, acestia exercitandu-si dreptul de preeemtiine, iar daca acestia nu se hotarasc in termen de 30 zile, va cauta un tert. Ma rog, este o societate destul de mare, cu venit, dar si cu multe datorii acumulate, situatie creata mai mult de catre persoana care doreste sa ofere partile sale sociale, acesta fiind ani buni administrator, si sa zicem s-a intins prea mult cu planurile de afaceri, astefel incat a pierdut controlul banilor, aducand firma intre-o perioada mai delicata din punct de vedere financiar, dar avand in vedere faptul ca administatia firmei a fost preluata de alt frate-actionar, care inceraca sa redreseze societatea. Bon! Fostul administrator a fost lovit in orgoliu si acum se retrage, facand oferta firmei a partilor sale sociale. Acum exista 2 variante: ori fratii accepta cesiunea partilor si sa le cumpere, ori va veni o terta persoana despre care inca nu se stie nimic. Problemele
1) Cum ar trebui sa arate o oferta de parti sociale? ( eu am scris una din fuga, dar nu sunt sigura ca indeplineste conditiile minime prevazute de literatura de specialitate)
2) ce au de facut in continuare cei care au primit notificarea de oferta a vanzarii partilor sociale?
3) ce au de facut cei care au primit oferta in cazul in care accepta sa cumpere partile sociale?
4) ce au de facut cei care au primit oferta in cazul in care ei nu isi manifesta intentia de a cumpara partile sociale?
As dori sa stiu daca cei care au primit notificarea au obligatia sa ceara Adunarea Generala in aceste 30 zile, pentru a lua o Hotarare in ceea ce priveste acceptarea sau respingerea ofertei.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2009
venere, utilizator
Cel mai recent răspuns: venere , utilizator 20:42, 15 Martie 2009
Oferta de care vorbiti este o simpla informare a faptului ca un asociat doreste sa-si cesioneze partile sociale pe care le detine asociatilor existenti sau unui tert. NU ar trebui sa aiba o forma anume cred ar trebui sa fie o adresa de instiintare asupra intentiilor sale.Asociatii care au primit oferta iau act de aceasta si hotarasc in consecinta - preiau partile sociale ale asociatului cedent sau accepta un nou asociat.In orice caz , toti patru (daca cei 3 preiau partile sciale ale fratelui ) sau toti cinci cei 4 asociati + asociatul nou) trebuie sa se prezinte la ORc in vederea perfectarii actelor. Daca cei 3 asociati ignora oferta , si nu exista acord de vointe , asociatului care doreste sa se retraga din firma nu-i ramane decat sa promoveze o actiune in instanta pentru a se retrage din societate.
Multumesc pt raspuns, il gasesc foarte util. Mai am unele nelamuriri totusi: Hotararea actionarilor de a cumpara partile sociale mi se pare ca trebuie luata neaparat in urma intrunirii Adunarii Generale, nu? ( si din cate rezulta din lit de sp se convoaca in 15 zile) Iar in cazul in care acesti actionari ignora complet aceasta notificare, inteleg ca actionarul care se doreste a fi cedent isi poate rezolva problema pe calea instantei? Nu ar putea linistit vinde direct partea lui unui tert? Fara a mai trebui sa se implice si intr-un proces, care de cele mai multe ori, este de durata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)
Vanzare parti sociale Serghei_B Serghei_B Mai pot vinde partile sociale catre o terta persoana in afara de actionarul majoritar cu astfel de clauze daca el se opune? ( sunt minoritar) . Cesiunea ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor ... (vezi toată discuția)