avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale CESIONARE ACTIUNI SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

CESIONARE ACTIUNI SRL

Buna ziua,
Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor dintre noi, ma gandesc sa ma retrag. In actul constitutiv este prevazut dreptul de preemtiune in cesionarea actiunilor celorlalti asociati.
As dori sa ma sfatuiti cum ar trebui sa fac in mod practic acest demers!
Este de ajuns sa ii notific cu privire la retragerea mea si sa prezint suma pe care o doresc in schimbul actiunilor?
Cum ar trebui sa arate situatia in care ei ar refuza oferta mea si eu as avea posibilitatea sa cedez actiunile cui doresc?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:47, 5 Septembrie 2011
e necesar sa faceti o oferta de vanzare a actiunilor daca este prevazut in actul constitutiv.
numai dupa expirarea termenului prevazut in oferta,puteti cesiona catre un tert
Societatea cu raspundere limitata este o societate de persoane, asociatii aportand sume de bani si/sau bunuri in natura, dupa caz pentru capitalul social, divizate in parti sociale. Daca este prevazut in actul constitutiv dreptul de preemtiune la instrainarea partilor sociale, asta inseamna ca sunt prevederi care sunt specifice mai mult societatilor pe actiuni, dar odata stabilite de asociati devin aplicabile si la SRL. Avand in vedere ca este o societate de persoane, mi-e greu sa cred ca asociatii ar agrea un nou asociat care sa zicem ca ar fi dispus sa va preia la un pret mai bun partile sociale. Daca aveti si functia de administrator, aceasta va confera prerogativa legala sa convocati AGA si sa aveti pe ordinea de zi :- cesiunea partilor sociale la pretul de....; - revocarea din calitatea de ad-tor. Daca in urma AGA nu ajungeti la un consens, puteti sa cereti instantei retragerea din calitatea de asociat in conformitate cu art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Este inutil sa va spun ca acest demers trebuie sa-l realizati alaturi de un avocat.
Eu pot stabili pretul pe care il solicit sau trebuie sa fie rezultatul unei expertize contabile ?
Daca dupa convocarea AGA si solicitarea unui pret pe care eu il consider corect pentru actiunile mele, asociatii mei refuza sa plateasca acest pret, eu sunt liber sa le vand unui tert la acelasi pret pe care l-am oferit asociatilor sau la oricare alt pret ?
Daca asociatii considera pretul solicitat prea mare, au posibilitatea de a ma chema in instanta pentru a obtine un pret mai mic ?

Am atasat si articolul din actul nostru constitutiv care face referire la situatia in cauza

ART. 9. Partile sociale pot fi cedate catre persoane din afara societatii, in conditiile legii, cu respectarea dreptului de preemtiune a asociatilor.

ART. 10. Administrarea si reprezentarea societatii se realizeaza de catre CEI PATRU ASOCIATI care formeaza un consiliu de administratie. Membrilor consiliului de administratie li se ofera puteri nelimitate care se exercita impreuna. Celelalte prevederi legale privind administrarea raman valabile

Va multumesc pentru raspunsurile anterioare si va sunt recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat!
Pretul pe care dumneavostra il solicitati este hotarat doar de dumneavostra dupa cum considerati ca e mai bine. Nimeni dintre partenerii din firma nu va poate obliga sa vindeti. Daca ei nu vor sa cumpere la pretul solicitati, puteti incerca sa vindeti altora la acelasi pret. Dreptul de preemtiune este asadar refuzat de parteneri. Cel care va cumpara, din afara firmei, va deveni automat si administrator, dupa cate inteleg din articolul citat din actul constitutiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare/ vanzare actiuni srl Dumitrita L Dumitrita L Buna ziua si La Multi Ani! Va rog sa ma sprijiniti cu informatii legate de urmatorul aspect: impreuna cu alte 2 persoane sunt actionar si administrator la ... (vezi toată discuția)
Legea 31/1990. conditii de cvorum si majoritate pentru retragere asociat din srl calin_andrei calin_andrei Am o situatie semi-delicata pentru cunoscatorii legii 31/1990. In actul constitutiv scrie ca hotararile privind modificarea actului constitutiv precum si ... (vezi toată discuția)
Vreau sa imi dau demisia din functia de administrator am 40% actiuni si fct de administrator intr-un SRL. Cedez toate partile mele fara nici o problema. Celalalt partener refuza orice dialog cu mine, el avand ... (vezi toată discuția)