avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere actionar cu preluare imobile
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere actionar cu preluare imobile

Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile din societate. Nu prea seamana a cesiune de parti sociale acest fapt, si nici nu se doreste cesiunea partilor. doar retragerea din societate, iar in loc de bani sa ia aceste bunuri, care sunat gajate . Am intocmit un proces-verbal AGA prin care suntem de acord cu retragerea actionarului, si ne intelegem ca aceste bunuri gajate raman in proprietatea societatii pana ies de sub gaj, respectiv pana pe la mijlocul anului urmator, cand vor trece in proprietatea viitorului fost actionar! este corect un astfel de act? duce la diminuarea capitalui social? seful contabil zice ca nu diminueaza capitalul deoarece aceste imobile nu au fost prinse la constituirea sau majorarea capitalului social. numarul de parti sociale raman aceleasi si se reimpart la cei trei actionari ramasi sau partile sociale? dupa aceasta HAGA, facem si un act aditional la actul consitutiv, corect?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 18:51, 30 Septembrie 2009
Retragerea unui aociat fara cesiune de parti sociale duce la micsorarea capitalului social iar preluarea unor imobile este plata de dividende care se impoziteaza. Diminuarea capitalului social nu se face ca urmarea a cedarii acelor imobile, ci datorita faptului ca se face retragerea asociatului fara cesiune.
Raminerea capitalului social la aceasi valoare si distribuirea partilor sociale intre asociatii ramasi este cesiune de parti sociale. Si in acest caz preluarea imobilului este egala cu plata de dividende si se impoziteza.
t.simona a scris:

Retragerea unui asociat fara cesiune de parti sociale duce la micsorarea capitalului social iar preluarea unor imobile este plata de dividende care se impoziteaza. Diminuarea capitalului social nu se face ca urmarea a cedarii acelor imobile, ci datorita faptului ca se face retragerea asociatului fara cesiune.
Raminerea capitalului social la aceasi valoare si distribuirea partilor sociale intre asociatii ramasi este cesiune de parti sociale. Si in acest caz preluarea imobilului este egala cu plata de dividende si se impoziteza.


Pentru ca preluarea imobilului sa fie egala cu plata de dividente , trebuie sa si existe acele dividente !

Societatea poate sa-i vanda fostului asociat acele imobile , nu are cum sa i le dea doar pentru ca aceste imobile nu au fost prinse la constituirea sau majorarea capitalului social ! :wassat:
Intrebari:
- In ce a constat aportul actionarilor la CS ? a fost cumva si in natura ?
- Cum au intrat in patrimoniul societatii imobilele ce le doreste asociatul ? la ce valoare ?

Teoretic, daca asociatul ce detine 25% din CS doreste sa se retraga, trebuie facuta o evaluare a societatii (a intregului business, nu a patrimoniului luat ca simplu activ).
Din valoarea actuala a societatii (ca mai sus), asociatul are drept la 25%.
Daca asociatii sunt unanim de acord, si nu se pagubeste societatea, AG poate decide sa-i dea asociatului, in C/V a drepturilor sale calculate ca mai sus, ca plata in natura, imobilele in cauza.

Retragerea poate fi facuta:
- fara micsorarea CS, prin cesiunea partilor sociale catre ceilalti asociati. In acest caz, plata partilor sociale in lei nu mai permite scenariul de mai sus cu plata in natura;
- cu micsorarea corespunzatoare a CS, pe baza scenariului cu plata in natura

Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Eu cred ca imobilele respective au fost cumparate de societate si au fost gajate la banca , iar ceilalti actionari neavand bani cu care sa-i rascumpere partile sociale vor sa-i faca plata in natura !

Daca imobilele sunt gajate pentru garantarea unor imprumuturi ale societatii ele nu pot face obiectul acestei tranzactii .

Alte discuții în legătură

Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Retragere asociat s.r.l. Maricica Palancianu Maricica Palancianu Buna ziua stimati colegi, Voiam sa va intreb daca aveti jurisprudenta care sa sustina ca la retragerea din societate a unui asociat acestuia ii revin bunurile ... (vezi toată discuția)