avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nivelul maxim al pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nivelul maxim al pensiei alimentare

As vrea sa stiu conform noului cod al familiei care ar fi maximul de pensie alimentara pe care sotul meu trebuie sa-l plateasca ptr un copil, avand in vedere ca are un salariu foarte mare peste 2000 de euro.Am inteles ca noul cod al familiei ar limita suma, aceasta nemaifiind egala cu cuantumul de 25% din veniturile nete.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 19:47, 30 Iulie 2013
In prezent nu mai avem un cod al familiei, acesta fiind abrogat la data intrarii in vigoare a noului cod civil.
Cuantumul maximal al pensiei de intretinere pentru un singur copil aflat in intretinere, a fost si este de 25 % din venitul net lunar realizat de debitor.
Pensia ce se va stabili va fi raportata la veniturile tatalui, dar si la nevoile copilului. Asa a fost de altfel mereu, 25% e limita maxima.
Am citit urmatorul lucru

"Calculul valorii nominale a pensiei de întreţinere lunare[modificare]Aşa cum legea stabileşte în cazul părinţilor necustodieni care nu au venituri un plafon minim de pensie, prin calcularea pensiei alimentare raportată la salariul minim pe economie, tot aşa ar trebui ca legea să permită şi un plafon maxim al pensiei alimentare astfel:

Pentru un copil - Pensia alimentară se va calcula până la 25% din veniturile nete reale ale părintelui necustodian dar nu mai puţin de 25% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie.
Pentru doi copii - Pensia alimentară se va calcula până la %33 din veniturile nete reale ale părintelui necustodian dar nu mai puţin 33% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 66% din salariul salariul mediu net pe economie.
Pentru trei sau mai mulţi copii - Pensia alimentară se va calcula până la %50 din veniturile nete reale ale părintelui doi dar nu mai puţin 50% din salariul minim net pe economie şi nu mai mult de 100% din salariul mediu net pe economie.
Pentru uşurinţa instanţelor, se propune ca valorile minime şi medii ale pensiei alimentare să se stabilească anual, o dată cu publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a valorii salariului mediu net pe economie. Aceste valori se vor găsi, de asemenea, publicate pe acest site"
Acest lucru este valabil? Daca nu, de ce exista publicat?Se poate folosi sotul meu de acest lucru?
Va rugam sa ne spuneti unde ati citit acest text.
Mie imi pare a fi o propunere de modificare a legii (asa reiese din text: "
tot aşa ar trebui ca legea să permită ")

Aşa cum legea stabileşte în cazul părinţilor necustodieni care nu au venituri un plafon minim de pensie


Nu stiu unde ati citit, dar asta de ex nu-i adevarat..
Probabil e vb de o interpretare, un punct de vedere al cuiva, sau o propunere cum scrie @edina, ca de lege nu poate fi vorba.

In lege e scris asta ( noul cod civil) :

Creditorul intretinerii Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

Dreptul la intretinere al minorului Art. 525
(1) Minorul care cere intretinere de la parintii sai se afla in nevoie daca nu se poate intretine din munca sa, chiar daca ar avea bunuri.
(2) Cu toate acestea, in cazul in care parintii n-ar putea presta intretinerea fara a-si primejdui propria lor existenta, instanta de tutela poate incuviinta ca intretinerea sa se asigure prin valorificarea bunurilor pe care acesta le are, cu exceptia celor de stricta necesitate.



Debitorul intretinerii Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.

Dovada starii de nevoie Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.

Cuantumul intretinerii Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.


Modalitatile de executare Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Modificarea si incetarea pensiei de intretinere Art. 531
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Data de la care se datoreaza pensia de intretinere Art. 532
(1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.

Plata pensiei de intretinere Art. 533
(1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
(2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada.
(3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intretinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii.


Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara platita anticipat MirceaTS MirceaTS Sunt divortat de peste 3 ani un divort amiabil cu toate ca am un copil de 7 ani impreuna cu fosta nevasta. Am doua intrebari: 1- in momentul in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)