avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitate economica ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitate economica ONG

Buna ziua!

Conform OG nr.26/2000, art. 48 un ONG poate avea activitate economica directa. As vrea sa stiu daca fundatia primeste donatii produse alimentare pe care nu le poate consuma in totalitate (legume), ea poate vinde mai departe aceste legume?

Exista alte reglementari legale pentru ca fundatia sa emita facturi/chitante pentru produsele acestea comercializate?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mariuss15 , utilizator 16:32, 31 Iulie 2013
Daca sunt bunuri care prisosesc in mod ocazional, le puteti vinde fara probleme, indiferent de scopul fundatiei, daca donatorul nu se opune (depinde ce clauze aveti in contractul cu donatorull). Evident ca trebuie sa emiteti chitanta si, daca se solicita, si factura pentru banii incasati... La o chestie ocazionala si de suma mica nu se considera activitate economica, nu tebuie dedublata contabilitatea in linie nonprofit si linie econonmica si nu se pune problema de plata de impozit pe profit..... Daca insa se tot repata o asemenea situatie, lucrurile se incurca, atat contabil si fiscal, in sensul ca trebuie evidente separate si, daca se depasesc anumite plafoane, se plateste impozit pe profit si se poate pune problema si de TVA la un moment dat, cat - sau mai ales - juridic, ca legalitate a activitatii, pentru ca riscati sa fiti considerati ca desfasurand ilegal activitati, daca comertul cu legume nu e ”in stransa legatura” cu scopul fundatiei.... Si ar fi in stansa legatura doar la un scop de genul promovarea comertului modern cu legume sau sprijinirea legumicultorilor sau promovarea alimentatiei sanatoase bazate pe legume etc. Si mai conteaza si raportul dintre veniturile din vanzarea de legume si alte venituri din activitati economice, pe de o parte, si cele de tip non-profit (donatii, sponsorizari, doi la suta, granturi etc.), pentru ca activitatea trebuie sa aiba inclusiv dpdv patrimonial un rol secundar, altfel se poate considera ca sunteti de fapt o firma sub masca ONG... Nu exista norme clare in aceasta privinta si practicile difera de la un organ fiscal la altul, in tot cazul daca intr-un an un ONG umanitar de exemplu are 100.000 lei venituri de tip non-profit si 1.000.000 venit din activitati economice, are risc maxim sa fie considerat ilegal si risca chiar si dizolvarea pe cale judecatoreasca...
@ mariuss15

Bunurile primite ca donatie nu pot fi vandute, daca in contractul de donatie este specificat contrariu.

Ca sa vindeti trebuie sa aveti prevazut in statu ca desfasurati si activitati economice.
@freelis:
1. Ca un ONG sa desfasoare activitati economice nu este neaparat necesar sa se treaca acest lucru in Statut, pentru ca este o posibilitate prevazuta expres de lege. Neabordarea in statut a acestei chestiuni inseamna ca POATE desfasura.
2. In opinia mea, o vanzare ocazionala NU constitutie inceperea desfasurarii de activitati economica in sensul legii, ce obliga la separare de contabilitate etc. Orice persoana juridica poate vinde la un moment dat un bun ce ii prisoseste, sau il poate inchiria, indiferent de forma de organizare si de scopul ei, numai daca face asta cu regularitate intra sub incidenta normelor specifice..... Inclusiv un bun provenit dintr-o donaie, daca donatorul nu a stipulat o clauza care sa interzica asta, poate fi vandut fara probleme, neexistand dupa stiinta mea vreo prevedere legala contrara....

In speta in discutie problema este ca, din cate rezulta din text, este o situatie recurenta faptul ca nu pot consuma toate bunurile donate si vand o parte, si sub acest aspect, in functie de reptititivitate si valoare raportat la ce primesc ca donatie, exista riscul calificarii ca fiind activitate economica facuta regulat si deci incidenta unor prevederi legale specifice....
Eu cred ca da. Intrebati ANAF-ul si vedeti ce raspuns vi se da .

Am specificat deja, in mesajul anterior, ca , bunurile primite ca donatie nu pot fi vandute, daca in contractul de donatie este specificat contrariu.




Multumesc pentru raspunsuri!


@radu mititean

Daca valoarea produselor vandute reprezinta 20-30% din veniturile fundatiei si sunt venituri sezoniere - 3-4 luni pe an cat timp dureaza productia legumelor? Se vorbeste in cazul asta de o activitate acceptata ca si legala pentru un ONG care ofera servicii sociale? E nevoie in cazul asta de o contabilitate suplimentara? Sa spunem ca incasarile din vanzarea acestor produse ar fi de 1000-2000 de lei pe luna timp de 4 luni.


@freelis

1. ''Ca sa vindeti trebuie sa aveti prevazut in statut ca desfasurati si activitati economice.''

Ati putea va rog sa imi indicati unde as putea sa citesc despre vreo lege sau o reglementare care prevede acest lucru?

2. Dar in cazul in care bunurile nu provin din donatii ci fac parte din ceea ce ONG-ul produce pe terenul propriu pentru consum si 3 luni pe an strange mai mult decat poate consuma?


Multumesc din nou!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate ong phill thomas phill thomas Bună seara! Aş dori nişte informaţii în legătură cu statutul unui ONG. - în ce situaţie se poate spune că un ONG are activitate economică sau ... (vezi toată discuția)
Vanzare produse ong in magazine Liciu Liciu Buna ziua, Am infiintat un ONG care va edita carti, va promova obiecte decorative si jucarii facute de copii defavorizati. O parte din produse vor fi ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)