avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Vanzare produse ONG in magazine
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Vanzare produse ONG in magazine

Buna ziua,

Am infiintat un ONG care va edita carti, va promova obiecte decorative si jucarii facute de copii defavorizati. O parte din produse vor fi vandute pentru a obtine fonduri pentru realizarea scopului ONG-ului.

Va rog sa-mi spuneti daca:
1. este posibil ca aceste produse sa fie vandute prin intermediul magazinelor care nu apartin ONG-ului?
2. <activitati economice directe> se refera la faptul ca produsele trebuie vandute doar prin vanzare directa, adica doar de membrii si voluntarii ONG-ului fara magazine intermediare (ca de exemplu prin intermediul consignatiilor) care nu sunt ale ONG-ului?
3. este posibil sa vand aceste produse prin intermediul unui site al ONG-ului?

Va multumesc pentru citirea textului!
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Liciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liciu , utilizator 17:46, 7 Octombrie 2014
1. Da. Le vindeti acelor firme cu factura. Veniturile astfel obtinute sunt considerate venituri din activitati economice.
3. Da. La fel, in pachetul cu produsele pe care le veti livra prin curier, puneti si factura catre clientul persoana fizica.
Care este scopul ONG-ului? Ca daca este ONG, nu cred ca scopul si obiectivele nu au cum sa fie cele indicate, acelea pot fi mijloace pe linie de activitati economice directe...
1. Vanzarea este posibila prin alte firme, e o activitate economica directa, conditia legala fiind sa aiba caracter subsidiar ( in legatura cu intelesul acestui concept am scris pe larg de mai multe ori pe forum ) si sa fie in stransa legatura cu scopul asociatiei
2. Activitati economice directe sunt cele pe care ONG-ul le presteaza in nume propriu si incaseaza el banii pentrru acele servicii sau bunuri, ca alternativa la prestarea prin intermediul unei firme infiintata de ONG, infiintare care e necesara cand prin amploare activitatii economice aceasta nu mai poate fi considerata subsidiara sau cand s-ar presta servicii sau vinde bunuri care prin natura lor nu ar mai putea fi considerate in stransa legatura cu scopul statutar....
3. Nu exista limitari legale privind modul cum poate vinde produse sau servicii ONG-ul, deci in principiu daca poate vinde acel produse prin magazin clasic propriu sau prin altii, poate si prin magazin online....
Dar apropo, cum se va considera ca intra in patrimoniul ONG-ului acele carti si acele jucarii? Ca sa le vinzi trebuie sa devina mai intai ale tale. Nu am inteles ce inseamna efectiv "va PROMOVA" obiecte decorative....
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri, domnule Neagu, domnule Mititean!

radumititean a scris:

Care este scopul ONG-ului? Ca daca este ONG, nu cred ca scopul si obiectivele nu au cum sa fie cele indicate, acelea pot fi mijloace pe linie de activitati economice directe...

Scopul ONG-ului este urmatorul: promovarea, dezvoltarea şi susţinerea culturii, artei, educaţiei, cercetării, ştiinţei, mediului IT&C şi persoanelor defavorizate. M-am gandit ca obiectele decorative si jucariile se incadreaza in ceea ce tine de cultura, arta si persoane defavorizate, iar cartile sunt legate de cultura, educatie.
Scopul e cam stufos, dar avem o multime de obiective (sunt vreo 46 trecute in statut) impreuna cu oamenii cu care am infiintat ONG-ul si vrem sa atingem cel putin o data, prin proiectele pe care le realizam, pe fiecare dintre acestea.

radumititean a scris:

Dar apropo, cum se va considera ca intra in patrimoniul ONG-ului acele carti si acele jucarii?
Ca sa le vinzi trebuie sa devina mai intai ale tale.

Pentru carti va fi nevoie sa fac un contract de drepturi de autor. Probabil pentru obiectele decorative va fi la fel, doar ca acel contract ma gandesc ca ar veni semnat cu tutorele copiilor care creeaza acele obiecte pentru a cesiona drepturile de autor catre ONG, iar veniturile sa fie in final directionate pentru nevoile acelor copii.

radumititean a scris:

Nu am inteles ce inseamna efectiv "va PROMOVA" obiecte decorative....

Prin promovare ma refer ca ONG-ul va face marketingul si publicitatea pentru acele produse, va prezenta cauza pentru care sunt realizate produsele, va strange donatii pentru cauza respectiva si se va ocupa si de vanzarea lor (carti, obiecte decorative, jucarii).
Practic vreau sa folosesc ONG-ul ca un canal de reclama pentru oamenii care au talent si pentru a strange bani pentru ei si a-i dona lor pentru a-i ajuta in problemele pe care le au.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri! Pentru mine sunt de mare ajutor si vreau sa stiti ca apreciez foarte mult efortul si timpul dumneavoastra acordat pentru a ma ajuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice pe ong CiobanuEma CiobanuEma Buna ziua! Am infiintat de cateva luni un ONG, mai exact o Asociatie, si as vrea sa stiu daca pot sa deschid un magazin cu haine SH , trimise de un sponsor din ... (vezi toată discuția)
Activitate economica ong - pe sectie crysenc21 crysenc21 Stiu ca asociatiile pot avea in cadrul lor sectii care pot desfasura activitati economice care sunt in legatura cu scopul asociatiei. Daca o asociatie vrea ... (vezi toată discuția)
Activitate comerciala non profit marcumihai marcumihai O asociatie non profit poate avea activitati comerciale de promovare a obiectivelor ei? (vezi toată discuția)