avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deshumare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deshumare

Am 24 de ani si tatal meu am murit anul acesta in ianuarie. Tatal meu locuia in Craiova, iar eu ma mutasem impreuna cu fratele si mama mea in Bucuresti. Am aflat foarte taziu de cele intamplate pentru ca nu ne contactase nici o persoana din familia tatalui meu. Cand am ajuns in Craiova aceasta era deja la morga si sora lui facuse toate pregatirile, locul de veci fiindu-i dat de cei de la locul de munca. In prezent nu mai avem contact cu matusa mea. As vrea sa stiu: in calitate de mostenitor legal, daca nu eu sunt titulara contractului de cesiune al locului unde este inmormantat, pot cere deshumarea acestuia pentru a-l aduce in Bucuresti? Deoarece cu siguranta matusa mea nu ar fi de acord. Imi doresc foarte mult sa pot sa il am mai aproape, dar matusa mea cu siguranta nu mi-ar da acordul. Credeti ca se poate fara acordul ei?? Va multumesc anticipat


Ma gandeam ca ma poate ajuta aceast regulament al cimitirelor :
Art.79.
Exhumarea cadavrelor şi transportul lor se face numai după 7 ani de la înhumare şi nu necesită autorizaţie sanitară.
Deschiderea mormintelor şi deshumarea cadravelor, înainte de împlinirea termenului de 7 ani, dar nu mai devreme de un an, se va face numai cu avizul organelor sanitare şi antiepidemice teritoriale şi cu respectarea următoarelor condiţii:
a) deshumarea se face în perioada 1 noiembrie - 31 martie;
b) în cazul în care cadavrul exhumat urmează să fie reînhumat în Cimitirul Municipal al orasului, acesta va fi aşezat în sicriu din lemn şi bine închis;
c) în cazul în care cadavrul exhumat urmează să fie reînhumat în altă localitate, acesta va fi aşezat în sicriu căptuşit cu tablă şi bine închis;
d) transportul cadavrului să se facă în timpul cel mai scurt.

Art.82.
a) Deschiderea mormintelor pentru efectuarea deshumărilor şi reînhumărilor se poate face numai cu acordul concesionarului sau moştenitorilor legali.
b) Deshumările şi reînhumările se vor face obligatoriu în prezenţa unui reprezentant al familiei decedatului şi sub supravegherea unei persoane desemnate din partea conducerii administraţiei cimitirului, iar operaţiunile se vor consemna într-un registru special unde vor semna ambele părţi.
c) În cazul în care, în termen de 60 zile de la expirarea termenului de 7 ani, reprezentantul familei nu se prezintă pentru deshumare, deşi a fost anunţat în scris cu confirmare de primire, operaţiunea de deshumare se desfăşoară numai în prezenţa delegatului administraţiei cimitirului, care consemnează în registrul menţionat la aliniatul precedent, lipsa reprezentantului familiei şi locul de reînhumare a osemintelor.


Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
catalina_lpd, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:18, 29 Iulie 2013
Poate ar fi bine sa-l lasati sa se odihneasca acolo unde e. Nu prea aveati o relatie apropiata nici pe timpul vietii, nu mai conteaza acum ca a decedat cat sunteti de aproape de cimitir...apoi, poate in timp va mutati..
Aveti timp sa va ganditi 7 ani.
eram mutati de 5 ani...pentru ca parintii divortasera..asta nu inseamna ca nu aveam o relatie apropiata..... nu stiu cum ati tras concluzia ca nu aveam o relatie apropiata .......eu cu el vorbeam destul de des si eram foarte apropiati din totdeauna(daca stiti cum e relatia dintre tata si fata).plus ca ma duceam in Craiova
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2013
catalina_lpd, utilizator
De unde am tras concluzia ? Poate din relatarea dvs ca ati aflat de decesul tatalui tarziu. Recitind mesajul vad ca tarziu pt a mai schimba ceva, nu ca ati aflat cateva luni mai tarziu cum am inteles initial, scuze.
E prematur sa va ganditi la asta acum, peste 7 ani poate fi deshumat, veti avea 31 de ani atunci, poate veti gandi altfel. Daca si atunci veti mai dori asta, veti putea.

gi-jane2 a scris:

De unde am tras concluzia ? Poate din relatarea dvs ca ati aflat de decesul tatalui tarziu. Recitind mesajul vad ca tarziu pt a mai schimba ceva, nu ca ati aflat cateva luni mai tarziu cum am inteles initial, scuze.
E prematur sa va ganditi la asta acum, peste 7 ani poate fi deshumat, veti avea 31 de ani atunci, poate veti gandi altfel. Daca si atunci veti mai dori asta, veti putea.



Este o situatie mult mai complicata ca sa stau sa o explic...el a avut o ”concubina” care a ascuns ca era in spital de cateva zile bune, eu afland dintr-o coincidenta cu o ora inainte sa moara. Pe mine ma intereseaza din punct de vedere legal. Pentru ca eu, atat mama cat si fratele meu sunt de acord. L-am iubit mult prea mult si de atatea luni nu am liniste plus ca stau mereu pe drumuri buc-craiova.

Legal, odata ingropat, il dezhumati peste 7 ani.
Mai devreme, ati putea dupa 1 an, cu avize, dupa cum ati gasit si dvs in lege.
Va puteti informa cel mai bine la administratia cimitirului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deshumare gina_with_the_jad@yahoo.com gina_with_the_jad@yahoo.com Ma numesc Gina fostul meu sot a murit anul trecut dar fiul meu acum vrea deshumare pentru al muta in alt cimitero dar eu nu sunt de acord ce poate sa faca el ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, parintii mei si fratele meu sunt ingropati pe doua ... just_blue just_blue Buna ziua, Parintii mei si fratele meu sunt ingropati pe doua locuri concesionate - unul unui var al mamei, al doilea matusii din partea mamei. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Loc de veci Parintele_75 Parintele_75 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce e de facut in speta urmatoare: bunicul meu a fost inmormantat in cavoul nepoatei sale, avand in vedere ca acesta a fost ... (vezi toată discuția)