avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deshumare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deshumare

Ma numesc Gina fostul meu sot a murit anul trecut dar fiul meu acum vrea deshumare pentru al muta in alt cimitero dar eu nu sunt de acord ce poate sa faca el in aces caz ?
Locul unde este inhumat sotul dv cui apartine?
Este loc concesionat pe numele dv?
Pentru deshumare este nevoie de o hotarare judecatoreasca. In instanta, dvs. va puteti sustine punctul de vedere si instanta va hotari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NORMELE TEHNICE ŞI SANITARE din 12 octombrie 2016
privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare

art.29
(1) Exhumarea/Deshumarea persoanelor decedate se realizează conform prevederilor art. 9 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 102/2014.

(2) Deshumarea se poate face înainte de 7 ani de la data înhumării, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, după împlinirea termenului de un an de la data înhumării şi numai în perioada 1 noiembrie-31 martie, pe baza avizului sanitar eliberat de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform anexei nr. 6, în scopul reînhumării persoanei decedate în alt loc de înhumare.

Art. 30
(1) Exhumările/Deshumările şi reînhumările se fac de către administraţiile cimitirelor, în prezenţa familiei persoanei decedate sau a unui reprezentant al acesteia şi a administratorului cimitirului, cu respectarea normelor sanitaro-antiepidemice.
(2) În cazul exhumărilor dispuse de parchet sau de instanţa judecătorească, la reînhumare este obligatorie prezenţa reprezentantului acesteia.


Legea 102/2014
art.9
...
(4) Exhumarea cadavrelor în vederea constatării cauzelor morţii se face numai cu încuviinţarea procurorului sau a instanţei judecătoreşti.
(5) Osemintele pot fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, după 7 ani de la deces
Da este concesionat de mine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezhumare din cauza degradarii FlorentinaFlori FlorentinaFlori Buna ziua!!! Va cer un sfat,o indrumare... Bunicul meu a fost inhumat in urma cu 6 ani,intr.o cripta care s.a degradat foarte tare si sta sa se prabuseasca ... (vezi toată discuția)
Înmormântare Sanda L Sanda L Exista vreo durata minima de la data decesului, prevăzută de lege, înaintea căreia sa nu ai voie sa inhumezi decedatul? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Deshumare catalina_lpd catalina_lpd Am 24 de ani si tatal meu am murit anul acesta in ianuarie. Tatal meu locuia in Craiova, iar eu ma mutasem impreuna cu fratele si mama mea in Bucuresti. Am ... (vezi toată discuția)