avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Parintii mei si fratele meu sunt ingropati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Parintii mei si fratele meu sunt ingropati pe doua ...

Buna ziua,

Parintii mei si fratele meu sunt ingropati pe doua locuri concesionate - unul unui var al mamei, al doilea matusii din partea mamei. As dori sa stiu urmatoarele:
1. Care este procedura de urmat daca as vrea sa mut osemintele tatalui meu de exemplu (sau toate, si ale mamei si fratelui) intr-un alt cimitir (cel mai probabil), in acelasi oras, pe un loc pe care sa il achizitionez?
2. Care ar fi costul (si costul total pentru toate ramasitele familiei)?
3. Ar trebui sa astept pana se implinesc 7 ani (desi in celelalte 2 cazuri au trecut cei 7 ani) sau se poate face acest lucru in orice perioada cu conditia sa fie mai rece afara asa cum am citit undeva (toamna sau iarna)?

Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 7 Mai 2021
" În practica Bisericii noastre, deshumarea şi reînhumarea se practică numai în cazuri extreme. Înhumarea celor repauzaţi este considerată un act plin de însemnătate, respectat cu evlavie de către cei rămaşi în viaţă. Mormântul este socotit locul de veşnică odihnă. De aceea, ar fi de dorit ca osemintele celor răposaţi să nu mai fie deshumate.
În mod firesc ar trebui ca răposaţii să rămână în locul unde au fost înmormântaţi până la sfârşitul veacurilor când trupurile vor învia. Prin aceasta s-ar arăta şi un respect faţă de înaintaşii noştri, la care, în timp, ne vom adăuga şi noi, cei care le arătăm acest respect.
Deşi se respectă această concepţie că mormântul este locuinţa sau casa de veci a celui răposat, în care el trebuie să-şi găsească odihnă până la a doua venire a Mântuitorului, totuşi datorită împrejurărilor deosebite, lipsei de spaţiu, uneori lipsei de respect faţă de cei răposaţi şi tendinţelor secularizante, deshumarea şi reînhumarea osemintelor este a practică foarte frecventă. Ea se întâmplă mai ales la oraşe, în marile aglomerări de populaţie, unde, datorită lipsei locurilor de veci sau a spaţiului pentru înmormântare, deshumarea a devenit ceva obişnuit. După cum se ştie o bună parte din spaţiile rezervate înhumării, la aproape toate cimitirele din oraşele mari, este destinată înhumării pe o perioadă de şapte ani, când, dacă nu se face o prelungire a actului, osemintele se scot şi se reînhumează alături de cel nou înmormântat. Pe lângă aceasta, există situaţii în care, datorită dorinţei familiei ca toţi cei răposaţi să fie la un loc sau din lipsă de alt spaţiu şi uneori pentru a nu mai face alte cheltuieli, se deshumează cei răposaţi mai dinainte (care, obligatoriu, trebuie să fi împlinit şapte ani), spre a fi înmormântat alt membru al familiei. De asemenea, se mai întâmplă deshumări şi reînhumări când se strămută osemintele dintr-o localitate în alta pentru a fi aşezate în cavouri de familie, la un loc cu toţi cei apropiaţi.
Ceea ce trebuie ştiut este faptul că deshumările, din punct de vedere legal, nu se efectuează decât cu aprobarea organelor sanitare competente şi numai la termenele prescrise de lege."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de veci Parintele_75 Parintele_75 Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce e de facut in speta urmatoare: bunicul meu a fost inmormantat in cavoul nepoatei sale, avand in vedere ca acesta a fost ... (vezi toată discuția)
Deshumare gina_with_the_jad@yahoo.com gina_with_the_jad@yahoo.com Ma numesc Gina fostul meu sot a murit anul trecut dar fiul meu acum vrea deshumare pentru al muta in alt cimitero dar eu nu sunt de acord ce poate sa faca el ... (vezi toată discuția)
Doresc să-mi reînhumez soțul în bucurești. În ce condiții pot face asta? Placinta8 Placinta8 Cum as putea sa mut sicriul cu sotul meu dintr-o comuna, in locul de veci din Bucuresti. Am fost victimele unui accident rutier. Sotul meu a murit pe loc, la ... (vezi toată discuția)