avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificari cod rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificari cod rutier

Buna ziua,
Din cate am inteles din 8 aug. 2013, odata cu intrarea in vigoare a noilor modificari pentru codul rutier, rezultatul probei teoretice auto (sala) este valabil timp de un an de zile, in cazul in care candidatul este respins la traseu, nu mai e nevoie de repetarea probei teoretice. Va rog sa imi spuneti daca aceasta reglementare se aplica retroactiv. Adica, daca am dat sala in iulie si am picat traseul, acum cand sustin proba practica din nou, trebuie sa dau iar sala?
Cel mai recent răspuns: onix33 , utilizator 16:05, 25 Septembrie 2013
Dupa stiinta mea, nefiind jurist de profesie, legile nu se aplica retroactiv. Va trebui sa mai dai odata sala. Consider ca daca ai promovat odata acest examen nu vei avea probleme a doua oara.
Ati inteles complet eronat.

Modificarile aduse regulamentului de aplicare a OUG195 prin HG 480/2013 privesc valabilitateacursului de pregatire teoretica si practica in vederea sustinerii examenului si nu rezultatul probei teoretice.

HG480/2013
7. 1 Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
" Art. 36. -
Cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii."

Sustinerea examenului pentru obtinerea permisului de conducere este reglemntata de Ordinul MAI nr. 268/2010 completat si modificat de Ord. MAI nr. 82/2013

Ordinul MAI 268/2010 modificat si completat de Ord. MAI 82/2013 (11.06.2013) privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere

Art. 1. - (1) Prezentul ordin stabileste procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere.
(2) Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere se realizeaza potrivit prevederilor prezentului ordin, cu respectarea conditiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta, si de Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificarile ulterioare.

Art. 2. - In sensul prezentului ordin, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul inteles:
d) examinare - verificarea cunostintelor si aptitudinilor candidatilor pentru obtinerea dreptului de a conduce autovehicule si remorci pe drumurile publice, alcatuita din proba teoretica si proba practica;

Art. 12. -
(1) Candidatii declarati respinsi se pot prezenta in vederea programarii pentru o noua examinare numai dupa o perioada de cel putin 15 zile de la data declararii ca respinsi, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(2) Candidatii neprezentati se pot prezenta in vederea programarii oricand, dar nu mai tarziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(3) Candidatii declarati admisi la proba teoretica, care nu se prezinta la proba practica intr-un termen de cel mult un an de la data absolvirii scolii de pregatire a conducatorilor de autovehicule, sunt declarati respinsi.
(4) In cazul depasirii termenului de un an de la data absolvirii scolii de pregatire a conducatorilor de autovehicule, examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.

In concluzie, daca se pica traseul se da sala din nou.
Un articol pe aceasta tema gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 2 August 2013
cyan, moderator
multumesc pentru lamuriri; probabil am fost indusa in eroare de urmatoare interpretare: "Codul Rutier a fost din nou modificat de Guvern. Schimbările intră în vigoare în cel mult două săptămâni. Noile reguli au prevăzute interdicţii şi obligaţii pentru biciclişti, şoferi de mijloace de transport în comun sau conducători de mopede, precum şi la examenul pentru permisul auto, unde proba teoretică – “sala”- va fi valabilă timp de un an de la absolvire." de pe acest site: [ link extern ]
iata in continuare se vorbeste despre renuntarea la reexaminarea teoretica:
"Odată trecută cu brio proba teoretică pentru obținerea carnetului, candidații au la dispoziție un an pentru a da și proba practică. " [ link extern ]
Pentru a va edifica asupra acestei chestiuni arzatoare la care multe persoane cauta inca raspuns, sunati la DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) , tel 021/301.95.70 si informati-ne si pe noi ce raspuns ati primit.
Chiar sunt curios care este varianta oficiala!
DRPCIV este sursa cea mai oficiala sursa care poate sa va dea un raspuns autorizat.
Pe forum puteti primi informatii eronate, din acest motiv ne si ascudem uneori in "spatele" unui nick!;)
Despre stirile din ziare si tv nu sunt in masura sa comentez dar era intr-o vreme o vorba "cu televizorul ati .....".

Totusi, daca in modificarea respectiva se precizeaza "cursul de pregatire teoretica si practica in vederea sustinerii examenului (...) este valabil un an de la data absolvirii" de ce nu intelegeti ca nu este vorba despre "examenul" sustinut ptr proba teoretica??:-/

Cursul este un lucru iar examenul alt lucru!

Daca ar fi fost vorba desprea valabilitatea examenului ptr proba teoretica atunci formularea era cea propusa de MAI in proiectul de m odificare a OUG 195:

"Calificativul <<admis>> la proba teoretica permite, pentru o perioada de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica, accesul la sustinerea probei practice"

dar aceasta modificare nu a fost aprobata.

Reciti acest articol
www.avocatnet.ro/content/art...

Nu uitati sa sunati la DRPCIV si sa ne lamurim cu totii.:)

Alte discuții în legătură

Circulatie - examen scoala de soferi jitcadiana jitcadiana Buna ziua,am si eu o intrebare ca nu mai inteleg nimica...pana la urma daca iau sala la scoala de soferi si pic la traseu, trebuie sa mai dau iar sala?sau doar ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp poate o persoana sa sustina din nou examenul teoretic pentru carnet daca a fost respinsa la traseu? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Daca o persoana obtine punctajul necesar la examenul teoretic pentru obtinerea carnetului de soferi, iar apoi nu obtine un punctaj bun la proba de ... (vezi toată discuția)
Legislatie auto lucian paduraru lucian paduraru Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca am picat la oras este obligatoriu sa mai dau o data sala si daca puteti sa-mi spuneti si actul normativ unde este stipulat ... (vezi toată discuția)