avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Adeverinte medicale persoane in varsta pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Adeverinte medicale persoane in varsta pentru tranzactii imobiliare?

Buna ziua. Continui cu o intrebare legata de prima.
Mama mea care vinde terenul, are peste 83 de ani. Este nevoie de un act medical care sa confirme ca este constienta acum de cea ce face? Nu ne temem de contestatiile mostenitorilor. Sintem numai 2. Dar ne temem ca ea sa nu recunoasca mai tirziu tranzactia si sa doreasca anularea ei. Cum vinzarea nu se face in familie, nu vrem sa ne facem de rusine si sa avem probleme mai tirziu. Nu am discutat cu ea acest aspect, dar e posibil sa refuze controlul (la virsta ei...) daca acest act este necesar. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 19:07, 15 Iunie 2024
Este posibil ca notarul sa refuze sa incheie actul fara un certificat de la IML privind sanatatea mentala a vanzatoarei. Da, va sugerez sa solicitati un astfel de act.
Acest act nu este necesar. mergeti la notarul care va incheie contractul cu mama dvs. Totusi pentru linistea dvs si daca o convingeti pe mama dvs sa mearga la IML obtineti un certificat medico-legal.
Imi permit o scurta completare , cu scuzele de rigoare.
Nu este necesar certificatul de la IML daca notarul isi asuma sa stabileasca singur faptul ca vanzatorul este in deplinatatea facultatilor mentale.
In temeiul prevederilor art. 78 alin 5 din legea 36/1995,
(5) În cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public stabileşte identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor, în afara cazurilor în care se solicită dare de dată certă, întocmirea de copii legalizate sau acordarea de consultaţii juridice notariale.

De aceea am precizat ca notarul "poate" sa ceara.
Multumesc pentru raspunsuri.
Joha a scris:

Totusi pentru linistea dvs si daca o convingeti pe mama dvs sa mearga la IML obtineti un certificat medico-legal.

La virsta ei si cu orgoliul dat de virsta, e greu de convins. Iau in calcul (pentru inceput) varianta data de @Jocandi Causa ... notarul isi asuma sa stabileasca singur faptul ca vanzatorul este in deplinatatea facultatilor mentale.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
ContSters287867, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil persoana peste 70 ani aandra aandra Vreau sa cumpar un apartament de la o persoana in varsta de 79 ani. Este unic proprietar. Intrebarea mea este daca notarul este obligat sa-i ceara certificat ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare a discernamantului, obligatoriu pentru vanzare? Naganori Naganori Buna ziua, Sunt coproprietar, impreuna cu mama, al unui apartament pe care dorim sa il vindem. Ni s-a sugerat la un moment dat ca ar fi necesar la ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare Aioanei Gabriela Aioanei Gabriela In situatia in care o familie , sot si sotie, ambii proprietari ai unui apartament dobandit in timpul casatoriei vor sa il vanda dar sotia este paralizata si ... (vezi toată discuția)