avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Caz special - Indemnizatie de crestere a copilului 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Caz special - Indemnizatie de crestere a copilului 2013

Va rog sa expuneti punctul dvs. de vedere privind conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului in urmatoarele conditii:

1. Fiind tatal copilului, cand trebuie sa depun dosarul si de cand incepe perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului?

2. Care este plafonul maxim actual pentru indemnizatia de crestere a copilului?

3. Sunt eligibil pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului avand in vedere ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului am avut contract de munca pe norma intreaga timp de 10 luni la o societate, apoi contract de munca pe norma partiala (2 ore / zi) timp de 2 luni la alta societate comerciala?

4. Sunt eligibil pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului avand in vedere ca sunt asociat si administrator al unei societati comericale? Mentionez ca nu este remunerata calitatea de administrator, iar numirea ca administrator s-a facut prin actul constitutiv al societatii.

5. In perioada pentru care se acorda indemnizatia de crestere a copilului am voie sa ridic dividende de la societatea la care sunt asociat si sa beneficiez in continuare de indemnizatie?

Va multumesc anticipat pentru clarificari!
Cel mai recent răspuns: WinstonSmith , utilizator 12:38, 19 August 2013
1. - Perioada de concediu crestere copil (CCC) se acorda de la data de la care doriti dvs. data de la care se plateste si indemnizatia pentru CCC.
- CCC se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Actele necesare se depun la Primarie in termen d 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati acordarea indemnzitiei pentru CCC.

2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia minima este 600 lei iar cea maxima 3.400 lei.
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia minima este de 600 lei iar cea maxima de 1.200 lei.

3. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati avut contracte individuale de munca (CIM) diferite ca durata a timpului de munca nu are relevanta in acordarea CCC si a indemniaatiei aferente.

4. - Calitatea de asociat o puteti pastra pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
- Calitatea de administrator, numit prin statutul societatii, o puteti pastra numai daca in statut nu este prevazuta o remuneratie pentru acesta functie.

5. Dividendele nu fac parte din veniturile care se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC asa ca in perioada CCC puteti sa obtineti venituri din dividende.
Va multumesc pentru raspunsul prompt! Cu referire la punctele 3 si 4, avand in vedere ca in statut sunt doar numit ca administrator si nu se precizeaza nimic referitor la remuneratie, contractul cu norma partiala pentru cele 2 luni care intregesc stagiul de 12 luni fara intrerupere poate fi pe functia de consultant sau director fara ca acest lucru sa afecteze dreptul la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, urmand ca acest contract sa fie suspendat dupa nasterea copilului?
Nu conteaza ce functie ati avut ci numai daca este vorba de un venit salarial impozabil.
Cazul concret este in felul urmator:

Sunt asociat si administrator numit prin actul constitutiv (fara remuneratie) la firma mea (deci nu angajat, ridic doar dividende) si in acelasi timp angajat la o alta firma. Mi-am dat demisia de la actualul loc de munca si sunt in preaviz pana la sfarsitul lunii. Copilul se naste in octombrie. Singura solutie pe care o vad pentru a avea continuitate si a beneficia de CCC este sa ma angajez la firma mea cu norma partiala de 2 ore pe zi pentru urmatoarele 2 luni (nu stiu daca sa mentin acest contract cu norma partiala doar pana la nasterea copilului sau pana la intrarea in CCC).

Este corecta abordarea?
1. Puteti sa procedati asa cum spuneti.

2. Contractul individual de munca (CIM) poate fi incetat:
- de la data nasterii copilului deoarece veniturile luate in calcul sunt numai cele de dinainte de nastere;
- de la data cand solicitati CCC si indemnizatie deoarece aceasta nu se plateste decat daca nu aveti venituri din salarii.

3. Daca nu va sunt necesari banii din salariu puteti inceta CIM inceoand cu data nasterii copilului.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie asociat unic si administrator DianaQ DianaQ Am nascut in urma cu 3 luni.In ultimii 2 ani am frecventat fara intrerupere cursurile la zi, de 11 luni sunt asociat unic si administrator fara contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil. expert-contrabil. raspuns urgent Bogdan-George Bogdan-George Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca sotia mea a lucrat ca si director-economic cu CIM pentru mai multe firme (norma partial, norma intreaga etc, a tinut ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului Corrry Corrry Buna ziua.Referitor la concediul pentru cresterea copilului va rog sa-mi spuneti daca eu sau sotul pot beneficia de acesta in situatiile urmatoare:Eu sunt ... (vezi toată discuția)