avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Buna dimineata!
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: o colega si-a depus dosarul de pensionare anticipata anul trecut si a primit decizia de pensionare. Pentru ca a mai putut muncii, a preferat sa nu beneficieze de pensie ci sa ramana angajata. Luna aceasta a primit preaviz de incetare a contractului de munca. I-am intocmit o adeverinta de vechime pentru a-i folosi la recalcularea pensiei, deoarece a mai acumulat vechime in perioada ulterioara deciziei de pensionare si pana la incetarea relatiei de munca. La casa de pensii i s-a spus ca nu au nevoie de aceasta adeverinta pentru ca nu i se va mai recalcula nimic, aceasta urmand sa beneficieze de suma specificata in decizia de pensionare. I-au mai spus ca i se va recalcula suma cuvenita abea cand va implini varsta de pensionare la termen.
Am mai avut colegi in aceiasi situatie dar lor li s-a recalculat pensia.
Spuneti-mi va rog, s-a schimbat cumva legea?
Va multumesc si o zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:54, 21 August 2013
Nu s-a modificat legea.
Casa locala a procedat corect.

Legea 263/2010

ART. 64

(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.

1. Daca a fost emisa decizia de pensie anticipata atunci cuantumul pensie stabilit in acaesta ramane nemodificat pana la pensia pentru limita de varsta cand se valorifica si perioada lucrata dupa pensionarea anticipata.

2. - Colegii de care vorbiti ori v-au informat gresit ori au dus actele doveditoare ale stagiului de cotizare inainte de a se emite decizia de pensionare.
- Sau mai exista si posibilitatea ca pensionabilul sa solicite anularea deciziei de pensionare in termen de 30 de zile de la emiterea ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada in care am beneficiat de pensie de invaliditate se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta? crispetra07 crispetra07 Daca esti pensionat medical ,fiind bolnav,in aceasta perioada pana la pensia de drept vechimea iti merge sau stagneaza si ramai doar cu cat ai avut inainte de ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata lilly11a lilly11a Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Agafia Agafia Buna seara, Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca. As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)