avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada in care am beneficiat de pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada in care am beneficiat de pensie de invaliditate se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta?

Daca esti pensionat medical ,fiind bolnav,in aceasta perioada pana la pensia de drept vechimea iti merge sau stagneaza si ramai doar cu cat ai avut inainte de a te imbolnavi?
multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Lucica12345? , utilizator 12:31, 5 Februarie 2024
Daca sunteti pensionat pe caz de boala gr.II ,logic nu mai lucrati si atunci nu mai faci vechime .deci ramii cu anii lucrati pina la data pensionari de boala.Daca sunteti pensionat gr. III cu drept de lucru 4h,si mai lucrati pina la pensionarea la limita de virsta ,se aduna la vechime cit ati lucrat.
La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta aceasta se acorda din oficiu iar pensia se recalculeaza introducandu-se in calcul pe perioada cat s-a beneficiat de pensie de invaliditate cuantumul acesteia precum si eventualele castiguri obtinute pe aceasta perioada daca a beneficiat de dreptul de a cumula pensia cu venituri din activitate profesionala.

In cazul in care prin recalculare pensia la limita de varsta rezulta mai mica decat pensia de invaliditate este acordata cea mai avantajoasa
crispetra07 a scris:
Daca esti pensionat medical ,fiind bolnav,in aceasta perioada pana la pensia de drept vechimea iti merge ...?

Da, vechimea merge, cum spuneti dumneavoastra. Atunci cand o sa ajungeti la varsta de pensionare, pensia de invaliditate se transforma in pensie de limita de varsta si se recalculeaza punctajul.
La stabilirea pensiei pentru limita de varsta se tine cont ca vechime, ca ani de munca, de stagiul realizat efectiv in munca, ... la care se adauga vechimea ca pensionar de indvaliditate, ca stagiu asimilat si se calculeaza punctajul si in functie de cuantumul pensiei de invaliditate.

iulia53 a scris:
Daca sunteti pensionat pe caz de boala gr.II ,logic nu mai lucrati si atunci nu mai faci vechime .deci ramii cu anii lucrati pina la data pensionari de boala.

Perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este stagiu asimilat stagiului de cotizare si se valorifica la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, ca toate perioadele asimilate stagiului de cotizare (art. 49 din Legea nr. 263/2010).
BIU"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ionelzan ionelzan am fost pensionar de invaliditate gr.II,din anul 2002, cf.deciziei am un stagiu de cotizare realizat de 37 ani si 7 luni, d.c. 10 ani in gr,II ,n.in 1949 luna ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala gradul 2 coka23 coka23 Mama mea este pensionata pe caz de boala gradul 2 de aproximativ 16 ani si beneficiaza de o pensie foarte mica as vrea sa stiu daca se poate recalcula aceasta ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat in gr.a ii-a de munca Felicia_Cirstea Felicia_Cirstea Buna ziua, Sotul meu este nascut in data de 18.02.1957 si are o vechime in munca de 34 ani, 8 luni si 9 zile din care: - in grupa a II-a de munca ... (vezi toată discuția)