avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Daca o persoana a lucrat timp de 12 ani in grupa a 2 de munca, in procent de 70%, dar fara diminuarea varstei de pensionare, perioada respectiva se ia in calcul la stabilirea vechimii in munca pentru pensionare anticipata?
Iar in conditiile in care doamna are o vechime de 35 de ani si patru luni (fara cei 12 ani mai sus mentionati), si varsta de 55 de ani, care ar fi procentul de penalizare.
O a doua problema ar fi in cazul unei persoane de sex masculin care are varsta de 60 de ani si 36 de ani vechime, in cazul pensionarii anticipate i s-ar lua in calculul vechimii si perioadele de stagiu militar si de studii superioare de lunga durata?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
lilly11a, utilizator
Cel mai recent răspuns: PaulBogdan , utilizator 10:02, 28 Iunie 2009
Se ia in considerare acea perioada la stabilirea vechimii in munca pentru pensionarea anticipata.
12 ani lucrati in grupa a II-a in procent de 70% ar insemna 8 ani si 5 luni lucrati in grupa a II-a in procent de 100% ... in acest caz:
a) daca este de sex masculin poate beneficia de :
Pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 ani;

Pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 ani;

Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, la implinirea varstei de 63 ani si 6 luni
- daca este nascut in ianuarie

b) daca este de sex feminin poate beneficia de:
Pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 ani si 8 luni;

Pensie anticipata la implinirea varstei de 54 ani si 8 luni - daca este nascuta in ianuarie

Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, la implinirea varstei de 58 ani si 2 luni.
- daca este nascuta in ianuarie
1. In vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata si la pensie anticipata partiala, stagiul complet de cotizare cuprinde si sporul acordat in baza legislatiei anterioare (art. 14 din Legea nr. 3/1977) pentru activitati desfasurate in grupa I si II de munca, pana la data de 01.04.2001.
Concret, pentru fiecare an implinit lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat cate 3 luni.

2. Procentul de diminuare se calculeaza pentru fiecare luna de anticipare si este prevazut in tabelul 2 al art. 50 din Legea nr. 19/2000.
Pentru a primi un raspuns cat mai corect, trebuia sa ne dati data de nastere a doamnei; de asemenea, nu putem sa facem abstractie de perioada lucrata in grupa II de munca, intrucat nu putem oferi variante ale datei/varstei cand doamna ar putea beneficia de pensie anticipata partiala fara sa tinem cont de sporul aratat la pct. 1.

3. In cazul pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, nu se valorifica perioadele asimilate, respectiv perioada in care a fost satisfacut stagiul militar si perioada in care au fost urmate cursuri universitare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea situatie:
- tatal meu (nascut in 1948) a iesit la pensie anticipat
- a primi tprima plata in mai 2009
- stagiu de cotizare realizat 37 ani, 1 luni si 18 zile
- varsta la data pensionarii - 60,2 ani
- penalizare 4,4 ani pt anticipare (18,20%)
Am trimis in aprilie catre Casa de Pensii Arges, 6 adeverinte pentru Grupa II-a de munca si diferite sporuri. A lucrat 21 de ani in Gr. II-a in procent de 100%, am facut calculul si rezulta 5,2 ani deci, cu 1,2 ani peste perioada cu care este penalizat pt anticipare(4,4ani).
Intrebarea este: se poate solicita iesirea la pensie pentru limita de varsta avand in vedera ca se completeaza perioada de 4,4 ani cu cea rezultand din calcului Gr.II-a de munca (5,2ani) ? Daca "DA", trebuie facut vreun demers special sau se va regla acest lucru odata cu recalcularea ?

PS. Mentionez ca am trimis adeverintele pt recalculare din 14.apr.2009 si nu am primit nici un raspuns. Am contactat telefonic Casa de Pensii Arges si, am primit justificari de gen:" s-au virusat calculatoarele si nu se poate face recalcularea...poate luna viitoare sau cel mai sigur peste doua luni"

va multumesc
1. Reveniti, va rog, cu urmatoarele completari:
-data nasterii tatalui dvs., respectiv precizati si luna;
-stagiul realizat al tatalui dvs., deci vechimea totala in munca, nu stagiul realizat scris in decizia de pensie.
Ceea ce ma intereseaza este daca cei 37 ani, 1 luni si 18 zile i-ati scris din decizia de pensie sau rezulta din carnetul de munca.
-ce mentiuni apar in carnetul de munca in legatura cu cei 21 de ani lucrati in grupa II de munca.

2. Sporul de 5 ani si 3 luni pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca se adauga stagiului realizat, nu celor 4,4 ani perioada de anticipare.
Practic, aceasta perioada, care se calculeaza si in functie de stagiul standard de cotizare, "acopera" perioada pana la implinirea varstei standard de pensionare.

Practic, procentul de diminuare are rolul de a "sanctiona" neindeplinirea uneia dintre cele doua conditii obligatorii pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare prevazuta de lege.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1.Data nasterii: 22-sept.1948
vechime totala: 20.11.1971 - 16.02.2009
nu apar mentiuni in carnetul de munca cu privire la Gr. II-a, pt toate am obtinut adeverite grupa/sporuri de la fostele intreprinderi

2.Mai am o intrebare: cand pot cere buletinul de calcul al pensiei pt a putea verifica daca a fost facut calculul corect ? Trebuie sa astept sa primesc noua decizie cu recalcularea ? Am intrebat la Casa de Pensii Arges si, mi s-a spus ca noua decizie o pot primii si dupa 2-3 luni de la recalcularea propriu-zisa...

ps. in cat timp trebuie sa se faca recalcularea, stiam ca in 1 luna de la depunerea documentelor...eu am depus din aprilie ?

va multumesc

Alte discuții în legătură

Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)