avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Complex de blocuri cu mari probleme de legalitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Complex de blocuri cu mari probleme de legalitate

Salutare tuturor.
O sa incerc sa fiu cat mai succint posibil.
De aproape 2 ani m-am mutat intr-un complex de blocuri din nordul Bucurestiului, langa statia de metrou Aurel Vlaicu.
Problema e ca nici pana acum acest bloc nu are asociatie de proprietari. Tot acaretul, ca sa zic asa, e administrat de o firma care apartine celui care a construit complexul.
Situatia administrativa, din cate stiu sta asa:
Complexul are, in continuare, contract de furnizare curent, gaze si apa in regim de santier, desi el e terminat de mult timp.
Mai departe, conf contractului de vz-cump, proprietarul se obliga sa plateasca pt servicii de administrare diverse o anumita suma pe luna pe mp, constanta in euro.
Nimic despre utilitati in contract. Apa e calculata la pausal pt toata lumea, pt curent sunt contoare individuale, iar caldura provine de la centrala blocului. Gazele alimenteaza doar centrala, dar nici un apartament, totul este pe curent electric in casa.
S-a incercat, pe doua cai, constituirea unei asociatii: prima de catre un grup de oameni individual, a doua de catre srl-ul care administreaza. S-au contrat unii cu altii, s-au sicanat, s-au atacat in instanta si nu s-a mai facut nimic.
Multi platesc la zi facturile, insa exista un nr considerabil care, profitand probabil de situatie, refuza sa plateasca altceva in afara de suma de administrare stabilita prin contractul de vz-cump.
Din cauza acestei situatii, cei din srl reclama ca nu mai pot acoperi gaurile in facturi si s-au gandit sa introduca un fond de rulment de la inceputul anului, bineinteles, fara nici un fel de consultare. SRL-ul da chitanta pt el, dar nu stiu in ce baza, eu cred ca e fara nici un fel de legalitate. Din peste 200 cati suntem, 130 au fost mai naivi si au platit, iar 90m si ceva, nu. Mai nou, au inceput presiunile: ca oprim curentul si apa la toata lumea daca nu platim fondul de rulment si daca nu-si platesc rau-platnicii utilitatile. Pe mine ma santajeaza cu o inflitratie de apa in tavan de la o scurgere pluviala de la terasele apartamentelor, ca nu repara nimic daca nu platesc.
Eu nu gasesc normala toata aceasta situatie, ma gandesc sa contactez un avocat sa verifice toate aceste probleme, si nici nu vreau sa platesc un fond de rulment care mi se pare ilegal colectat, atat timp cat acel srl poate face ce vrea cu el, chiar daca da chitante.

Ce parere aveti de situatie?
Cel mai recent răspuns: ausfahrt , utilizator 14:22, 26 August 2013
Existenta fondului de rulment este legal prevazuta de norma care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
HG nr 1588/2007 Art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Cum in cazul dvs nu exista infiintata asociatie de proprietari,respectiv nu exista acord de asociere incheiat intre proprietar si asociatia de proprietari,va va fi dificil sa ridicati pretentii impotriva tertului care va administreaza cu acordul tacit din partea dvs
Ca sa indepartati astfel de situatii situate la limita legalului,desfasurati demersuri concrete pentru infiintareasociatie de proprietari a carui reprezentant legal ,cu autoritatea si competenta legal prevazuta,cu respectarea normelor in domeniu ,sa reprezinte si sa apere interesele legitime ale membrilor proprietari
bogdan_c_a a scris:
Ce parere aveti de situatie?


Daca locatarii nu se trezesc din adormire si nu isi vad interesul sa se constituie in asociatie, multe blocuri vor ajunge ghetouri. Vezi : [ link extern ]
Din pacate timpul trece repede, datoriile si problemele cresc la fel de repede. Sunt o gramada de astfel de ansambluri cu apartamente detinute de catre milionari de carton, apartamente care zac abandonate, cu regimuri juridice incerte, cu nimeni care sa raspunda pentru ele, si care aduna datorii de miliarde si ii trag si pe restul locatarilor in jos.
Ce e de facut ? Sa va constituiti asociatia de urgenta ! Cum ? Greu de spus !
Multumesc pentru raspunsuri.
Intrebarea mea ar fi, de fapt: eu sunt indreptatit, in situatia asta, sa refuz plata fondului de rulment? Pot ei, legal, sa imi faca ceva? Dar eu, legal, am cum sa-i combat? Daca in contr de vz cumparare se mentioneaza doar obligatia platii acelei taxe de administrare, pot sa-l folosesc intr-o eventual proces sau cel putin o initiativa legala?
Dpmdv, atata timp cat nu este constituita asociatie de proprietari/locatari si cat raporturile se deruleaza in baza unui contract de mentenanta cu taxa lunara fixa, unde fondul de rulment nu este prevazut, nu vad de unde sa rezulte obligatia dvoastra de a plati fondul de rulment.
Bineinteles ca se va apela la diverse forme de constrangere, fapt care ati spus ca se se intampla deja.
Ar trebui modificata legea 230/2007, iar asocierea sa fie posibila cu minim 3 proprietari pentru infiintarea asociatiei de proprietari. Ulterior poate sa se inscrie cei care doresc. Trebuie sa existe cineva, un nucleu, care sa se ocupe de ce trebuie intr-un condominiu.

Cred ca urmatoarea lege care v-a abroga Legea 230/2007 o sa aiba aceasta schimbare. Am eu asa o intuitie ca se v-a modifica totul . Simt la nas schimbarea.

Alte discuții în legătură

Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)
Administrator bloc de rea credinta Executortm Executortm Buna seara, Sunt proprietarul unui apartament intr-un complex de 2 case (parter + etaj) avand o curte comuna. Suntem in total 8 apartamente. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Calcul fond de rulment maria mary maria mary Buna seara, As dori să știu în funcție de ce se calculează fondul de rulment: -cota parte indiviza(suprafața utilă) - nr. persoane - nr. ... (vezi toată discuția)