avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... bilete la ordin
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

bilete la ordin

Am avut o discutie du un coleg. El sustine ca emiterea de bilete la ordin fara acoperire poate fi incadrat la infractiuni.
Este adevarat. Daca da, care sunt situatiile in care lucrurile stau in acest fel?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:28, 1 Aprilie 2009
Era vorba de CEC-uri.Biletele la ordin au o anumita scadenta, in timp ce CEC-urile nu.
Emiterea de bilete la ordin pentru valorificarea carora nu exista disponibilul banesc necesar la tras poate fi considerata infractiune daca se constata ca elementele constitutive ale infr prev de art.215 CP (alin.3) exista in speta si ma refer mai ales la INTENTIE (directa sau indirecta).
Referitor la situatiile in care emiterea de BO ar putea fi incadrata si in penal, acestea sunt variate, difera de la o speta la alta si sunt dificil de exemplificat pe acest forum, discutiile pe aceasta tema ar ocupa pagini intregi.
Nu .Biletele la ordin,emiterea acestora,nu poate fi infractiune.Ele au alt regim decit filele CEC.
Textul Codului penal este destul de clar si nu da nastere la interpretari:

Art. 215. – Înselaciunea

Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.

Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.

Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2.

Înselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Nu este prevazut ca emiterea oricarui instrument de plata fara acoperire constituie infractiune , ci este specificat clar doar CEC-ul.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Corect. Au fost discutii,in sensul de a incadra si biletele la ordin,ca de fapt si alte instrumente de plata,la infractiunea de inselaciune. Nu este o practica in acest sens si nici in noul cod penala nu sa invederat acest lucru. Am avut situatii,cind si la emiterea in mod repetat a acestor instrumente,de catre aceias persoana,cu scopul vadit de a insela,induce si mentine in eroare o persoana,sa dat NUP. La momentul de fata putini sunt cei care mai folosesc,accepta ,ordine de plata.


Detectiv Particular FILIP STELIAN

Alte discuții în legătură

Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Fila cec ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.As dori daca se poate un raspuns:acum mai bine de un 1 an am trimis marfa la un client care in schimbul ei a trimis o fila cec in alb doar semnata ... (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)