avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical din somaj

Buna ziua ,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns . Se poate intra in concediu prenatal si postnatal din somaj ? Daca da, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza.
Pentru a beneficia de cele 120 de zile aferente acestui concediu este nevoie ca pana la data intrarii in concediu persoana sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venituri fara intrerupere , ca in cazul CCC ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:45, 28 August 2013
Din somaj se poate intra in concediu de maternitate. In acest caz, plata indemnziatiei de somaj se va suspenda pe durata concediului , urmand ca la terminarea acestuia sa fie reluata daca nu intrati in CCC.

POtrivit actelor normative in materie, au dreptul la concediu si indemnizatie de maternitate femeile gravide sau lauze care:
- sunt cetateni romani sau din state membre UE
- domiciliaza in Romania
- pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical..

Indemnizatia de maternitate se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
Daca in cele cele 6 luni premergatoare intrarii in concediu de maternitate, persoana are 38 de zile fara cotizatie , se ia in calcul perioada de dinaintea acestor zile ?

Multumesc!
Se ia in calcul veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Indemnizatia de maternitate se plateste in functie de numarul de zile lucratoare din luna.
Model de calcul a indemnizatiei de maternitate
[ link extern ]
Multumesc!
Unde anume se depune concediul in conditiile date mai sus ?
Daca sunteti in somaj, se depun la AJOFM.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil C.Daniela C.Daniela Buna ziua, Am o prietena care este insarcinata in trei luni si are urmatoarea problema. In noiembrie ii expira perioada de somaj si nu stie daca isi va gasi ... (vezi toată discuția)
Somajul-stagiu de cotizare bebemyc bebemyc Buna!pot intreupe somajul pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil? (vezi toată discuția)