avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... colaborare cu firma-unitate protejata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

colaborare cu firma-unitate protejata

Buna ziua.
O societate cu aproximativ 100 de angajati, din cauza specificului muncii nu poate angaja persoane cu handicap, insa doreste sa colaboreze cu o unitate protejata.
Care este valoarea minima lunara a serviciilor/produselor ce trebuiesc cumparate de la unitatea protejata?
Buna ziua,

Nu este o valoare minima pe care trebuie sa o achizitionati.

Puteti deduce din fondul de handicap c.v. achizitiilor de la unitati protejate cf Legii 448/2006.
Atentie! Este vorba despre suma fara TVA.

1. Daca valoarea achizitiilor este mai mica decat suma datora la buget pentru fd de handicap, atunci se va plati doar diferenta la buget
2. Daca valoarea achizitiilor este mai mare decat suma datorata la buget pentru fd. de handicap, atunci nu se mai datoreaza nimic in luna respectiva, iar diferenta se va reporta pentru luna urmatoare.

Potrivit art.78 din Legea nr.448/2006 :
...
(3)Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a)să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b)să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, în condiţiile prevăzute la lit. a).
.....
Va raspund si eu, asa cum explicam si noi clientilor nostri:

O societate cu 100 de angajati trebuie sa angajeze 4 persoane cu handicap. In cazul in care nu are 4 persoane cu handicap, va trebui sa plateasca la stat jumatate din salariul minim pe economie pentru fiecare persoana cu handicap.

In cazul acesta, va trebui sa plateasca la stat suma de 4*400=1600 lei, sau sa foloseasca aceasta suma pentru a achizitiona produse sau servicii de la societatile autorizate sa functioneze ca unitati protejate.

Mare atentie la societatea cu care doriti sa colaborati, verificati-o inainte pe site-ul anph.ro in sectiunea unitati protejate, pentru a vedea ce activitati poate sa desfasoare aceasta societate pentru a nu avea probleme la un eventual control cu deducerea fondului de handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare persoane cu handicap pitirut pitirut Buna ziua.Rog respectuos pe cineva sa ma lamureasca cu privire la incadrarea persoanelor cu handicap.Recent am preluat o firma cu 85 de salariati si am auzit ... (vezi toată discuția)
Declarare la buget pentru persoane cu handicap simona_iunie simona_iunie Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul in care achizitionezi produse de la firmele agreate, in loc sa platesti, ca angajator, catre bugetul de stat o ... (vezi toată discuția)
Fondul de handicapati anymaryh anymaryh Buna ziua! Imi puteti spune daca se mai plateste fondul de handicapati in cazul cand in cadrul firmei sunt peste 50 angajati ? Multumesc! (vezi toată discuția)