avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

sunt nascuta in 12.02.1959 sex f
am vechime in munca 31 ani si 9 luni
am grad de handicap II-scleroza multipla
stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as putea? oare cam cit as avea pensie?
acum inca lucrez
va multumesc


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:51, 5 Septembrie 2013
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 4 luni iar stgiul minim d cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 4 luni, in iunie 2020;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 4 luni, in iunie 2015.

3. Daca handicapul dvs. este de dinainte de a intra in campul muncii va incadrati in una din prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care spune:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

4. Adica in functie de gradul de handicap (grav, accentuat sau mediu) se poate reduce varsta standard de pensionare cu 15 sau 10 ani.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Precizati:
Gradul handicapului:
grav,accentuat,sau mediu si daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat.
handicap grad II accentuat
lucrez din 1983
handicapul a intervenit in 1998
1. Deoarece fradul de handicap nu este preexistent calitatii de asigurat nu beneficiati de reducerea varstelor standard de pensionare.

2. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.

3. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

5. La data cad impliniti varsta standard de pensionare se va trece la pensia pentru limita de varsta si se va acorda pensia cea mai avantajoasa.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap ceragusi ceragusi Buna ziua.Am mai pus aceasta intrebare mai demult dar am auzit ca s-a schimbat legea pensiilor asa ca revin;am handicap gradul 2(permanent),vechime in munca 5 ... (vezi toată discuția)
Sotul meu are retinopatie pigmentara nedeianumarioara nedeianumarioara sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)