avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sotul meu are retinopatie pigmentara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sotul meu are retinopatie pigmentara

sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie la limita de virsta ,are 55 de ani si am inteles ca este o lege care le da dreptul sa iasa la pensie mai devreme cu 15 ani-se incadreaza dar mi-au spus sa aduc un alt certificat de incadrare cumva boala aceasta este din nastere ,unde trbuie sa merg.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:34, 16 Iulie 2014
Initial solicitati control la medic specialist care sa ateste afectiunea si starea de fapt a pacientului
Ulterior va adresati comisiei de expertiza medicala persoane cu handicap
1. Daca are document ca invaliditatea este de dinainte de a fi asigurat (adica ianite de a intra in campul muncii) atunci poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. In cazul sotului dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata in cazul unui handicap obtinut la varsta de 6 ani dobroghii dobroghii Am 64 ani si la varsta de 6 ani am dobandit un handicap in urma bolii de poliomelita(epidemia din 1956),ramanand cu un handicap mediu(dupa operatii si ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)