avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea handicapului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea handicapului

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta:
Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de handicap, mentionez ca are handicap de gradul 2. Mi-a spus ca pe baza LEGII HANICAPULUI ap putea primi o marire a punctului de pensie si implicit ar avea o pensie mai mare si ca varsta de pensionare ar fi redusa.
Ce imi puteti spune despre asta?
Va multumesc


Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:14, 8 Decembrie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.


2. - Asadar trebuie sa precizati luna si anul nasterii mamei si ce stagiu de cotizare la pensie are pana la data cand a beneficiat de pensie de invaliditate (vechime in munca).
- De asemenea precizati gradul de handicap: grav, accentuat sau mediu.
Data nasterii 21-09-1960 este pensionata pe caz de boala din 1998 si pensia de handicap o primeste din 1999-2000 aprox are 20 de ani in campul muncii(nu a fost angajata ca persoana cu handicap)
Handicap: deficienta functionala accentuata (gradul 2)
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Daca are handicap accentuat preexistent calitatii de asigurat poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 10 ani daca are un stagiu de cotizare la pensie de 31ani si10 luni x 2/3 = 21 de ani si 2 luni.

3. - Asadar daca ar avea stagiul de cotizare de 21 de ani si 2 luni ar putea sa solicite oricand, de acum inainte, pensionarea pentru limita de varsta.
- Dar daca are numai 20 de ani de stagiu de cotizare atunci va putea solicita pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 10 luni, in iulie 2022.

4. Perioada cat beneficiaza de pensie de invaliditate nu este stagiu de cotizare la pensie dar este perioada asimilata stagiului de cotizare si se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare persoana cu handicap accentuat cristinatabarca cristinatabarca Data nasterii:24.05.1960 Handicapul il am din nastere dar certificatul de handicap accentuat il am doar de 2 ani. Lucrez din 1984, dupa terminarea facultatii. ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap adriana9p adriana9p Buna ziua. Ma numesc Adriana si sunt nascuta in 17.12.1961, si am o vechime in campul muncii de 28 de ani si am si un grad de handicap din nastere gradul 2 ... (vezi toată discuția)