avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire

Persoana A (în calitate de nepot) împreună cu soția sa B și cei doi copii ai lor primesc ca moștenire un teren și o casă bătrânească, in urma cu 30 de ani, Pe locul casei bătrânești cei doi soti construiesc impreună una nouă. După 5 ani, unul dintre copiii trecuti in testament a decedat, iar in urmă cu 18 ani cei doi soți, A și B, divorțează, fără a face partaj. Fostul sot A se recasatoreste, dar după 9 ani sotia sa a decedat. Cine beneficiaza de terenul mostenit, dar si de casa construita de fostii soti A si B. Multumesc!.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:07, 4 Septembrie 2013
Pai gandesc ca mostenirea de la bunicul o putea primi doar nepotul A. Cu casa e mai complicat, in lipsa partajului, se pare din ceea ce scrieti ca e un bun comun. Dreptul de a cere partajul este insa imprescriptibil, cu alte cuvinte, partajul poate fi cerut oricand, indiferent de intervalul scurs de la data nasterii starii de indiviziune.
Moştenirea este una testamentară. O spune userul, cu subiect şi predicat: "După 5 ani, unul dintre copiii trecuti in testament a decedat".

La data construirii noii case, copiii erau minori? Dacă da, ce a stabilit autoritatea tutelară atunci cînd a autorizat ridicarea unei construcţii pe terenul asupra căruia minorii erau coproprietari? Li s-a stabilit o cotă de proprietate din casă? Faptul ar avea relevanţă doar asupra cotei pe care tatăl lor a lăsat-o la data decesului.

Cota mamei, ca bun propriu al ei în urma divorţului, trebuie stabilită prin actul de succesiune. Oricum, mama copiilor nu moşteneşte nimic, ea nemaiavand calitatea de soţie la data decesului tatălui copiilor. Nici cea de-a doua soţie nu poate moşteni ceva, nefiind în viaţă la data deschiderii succesiunii.

Prin acelaşi act se vor stabili moştenitorii tatălui, care nu pot fi alţii decît fiul în viaţă la data decesului şi, dacă e cazul, descendenţii fiului predecedat şi copiii din a doua căsătorie. Cotele pe care aceştia le vor moşteni sunt în funcţie de numărul de copii ai tatălui, cu menţiunea că descendenţii fiului predecedat (dacă ei există) vor culege, împreună, cota pe care tatăl lor ar fi cules-o dacă ar fi fost în viaţă la data decesului tatălui său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Mostenire Bocancea Ioan Bocancea Ioan Parintii traiesc. Din trei copii unul a decedat avind doi copii din prima casatorie si unul din a doua. Parintii au decis sa nu lase nimic mostenire vaduvei ... (vezi toată discuția)