avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocare cale unica de acces catre imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocare cale unica de acces catre imobil

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: parintii mei au cumparat un imobil (teren + casa batraneasca) care are ca unica cale de acces de la imobil catre sosea si dinspre sosea catre imobil o poteca de aprox. 3 m latime. Acest drum de acces apartine primariei localitatii unde se afla imobilul. Unul dintre vecini vrea sa-si construiasca in curte, in locul unei parti de gard care acum delimiteaza proprietatea, un garaj, ignorand complet faptul ca o masina parcata pe acel drum de acces blocheaza in totalitate accesul oricarei persoane, ca pieton, la poarta; in plus, nu se poate vorbi de accesul unei alte masini: ambulanta, pompieri etc. De asemenea, este posibil ca, prin construirea garajului, sa fie diminuata si latimea potecii - drum de acces (vecinul darama o parte din gardul pe care il are acum, urmand ca, in acea zona sa fie amplasata usa garajului).
Subliniez ca vecinul in cauza nu este afectat de o blocare a acestui drum de acces (a potecii) intrucat el are acces direct catre strada (practic vecinul are doua cai de acces catre strada: o cale de acces directa, adica poarta principala este la strada, si o cale de acces indirecta prin intermediul acestei poteci de care se folosesc si parintii mei pentru a ajunge la strada).
Este evident ca ceea ce doreste sa faca vecinul parintilor mei este un abuz, intrucat el sustine ca, datorita faptului ca este acolo dinainte de a se muta parintii mei, are dreptul sa faca orice, fara sa conteze ca trebuie sa existe niste raporturi de buna vecinatate, ca sa nu mai vorbim de respectarea legii.
Intrebarea este urmatoarea: in aceste conditii, ce cai legale au parintii mei pentru a nu permite construirea garajului (pentru ca este foarte posibil ca in urma construirii acestui garaj sa se micsoreze latimea drumului de acces) si pentru a nu permite blocarea singurei cai de acces pe care au (practic, daca vecinul decide sa parcheze masina in fata garajului, fara sa o bage in garaj, poarta de acces a imobilului parintilor mei este blocata in intregime)? Ce se poate face intr-o astfel de situatie?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 07:54, 14 Septembrie 2013
In cazul in care in titlul de proprietate detinut de parintii dvs. este mentionat aceasta servitute de trecere despre care faceti vorbire in beneficiul dumnealor, aveti posibilitatea de a cere in instanta obligarea vecinilor la respectarea dreptului iar in cazul in care nu exista un un astfel de drept deja constituit in mod legal, puteti solicita in instanta constituirea unei servituti de trecere. Trebuie insa sa stiti ca servitutea de trecere nu se contituie cu titlu gratuit, existand pt dvs. obligatia de a-l despagubi pe proprietarul terenului pe care se constituie calea de acces.
În acest moment nu puteţi face nimic. Garajul urmînd a fi construit pe altă parcelă decît drumul de servitute, nu puteţi pretinde că vă poate afecta dreptul de trecere.

Cît despre parcarea maşinii alături de garaj, pe drumul de acces, sau despre o posibilă diminuare a lăţimii drumului, discutăm despre o situaţie ipotetică, situaţie care nu poate fi adusă în faţa instanţei în vederea apărării dreptului de trecere.
Eu vad situatia in felul urmator: vecinul are acelasi drept ca si parintii dumneavoastra de a folosi acel drum de acces (fara a-l modifica).
Ca sa va asigurati ca nu ingusteaza drumul luati-va repere in zona si masurati latimea drumului in zona respectiva.
Personal nu cred ca va ingusta drumul fiindca nu va mai putea iesi cu masina din garaj.
Cat priveste parcarea pe drumul de acces, daca o face, reclamati la politie.

Urmariti si cel fel de usa face la garaj. Daca este culisanta e bine fiindca poate umbla la masina fara ca deschiderea usii sa impiedice accesul.
O usa normala, care inchide drumul nu va putea fi tinuta deschisa daca vrea, de exemplu, sa repare masina.
Bafta!
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2013
Carturarul, utilizator
Sunt două situaţii-
-construirea de către vecin a unui garaj, pe proprietatea lui. Acesta are dreptul să construiască pe proprietatea lui, conform AC (garajul necesită autorizaţie)fără ca d-voastră să-i daţi sau nu acceptul(decât în anumite cazuri).
-calea de acces, am înţeles că este domeniul public, ea aparţinând primăriei. În acest caz, vecinul nu are dreptul să blocheze calea publică. Această blocare însă este o situaţie ipotetică. Dacă se va întâmpla, apelaţi la poliţie şi la primărie, Deasemeni, nu poate să micşoreze lăţimea acestei căi, ea fiind proprietatea primăriei-încălcare domeniu public, amendă.
Cand ati facut intabularea proprietatii dvs, nu s-au facut si schetele plan ale zonei? Pai acolo este mentionata intreaga stare de fapt existenta cu privire la vecinatati...Apoi, daca se apuca de construit pe domeniul public, veti face o sesizare scrisa la Primarie si o ordonanta presedintiala prin care solicitati incetarea construirii, concomitant cu introducerea actiunii de constituire a servitutii de trecere, asta in cazul in care drumul respective nu este mentionat in nomenclatorul strazilor din localitate ca fiind aleea "x" "intrarea z" sau asa ceva....Pana atunci insa, puteti sa cereti unui avocet sa introduca o actiune in constituirea unie servituti asa cum a mentionat si colega din postul anterior.....success!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare cale de acces si construire sant in calea de acces adrian2656 adrian2656 Am rugamintea sa imi acordati cateva momente si sa ma sfatuiti. Parintii mei au o casa care are ca unica cale de acces de la imobil catre sosea si dinspre ... (vezi toată discuția)
Concesiune Misha15 Misha15 Se poate concesiona un teren ce constituie cale de acces spre locuință? Menționez ca în urma dezmembrării imobilului au rezultat 2 loturi, unul la ... (vezi toată discuția)
Cale de acces mihai32 mihai32 Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)